www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Út, 07/10/2018 - 18:20

Už se těšíte na letní grilovací párty u vás na zahradě nebo terase s vašimi přáteli, při které popíjíte váš oblíbený nápoj a skvěle se bavíte? Pokud už jste někdy podobnou letní párty připravovali, určitě víte, že je nutné zajistit dost věcí k tomu, aby se odpoledne či večer povedl. Jestli vás to teprve čeká, dáme vám pár tipů na to, co při skvělé letní grilovací párty nezapomenout.

Zpracování surovin

Asi nejdůležitějším bodem celého odpoledne nebo večera jsou grilované dobroty, které máte v plánu připravit. Se všemi surovinami na grilování si tedy dobře vyhrajte, aby měly po ogrilování tu nejlepší chuť. Pokud grilujete maso, nedávejte jej na gril ihned po vytažení z lednice. Každý druh masa dejte alespoň na půl hodiny ležet na pracovní linku tak, aby dosáhlo pokojové teploty. Maso pak nedostane teplotní šok a jeho chuť bude jedinečná. Každé maso také 1-3 dny dopředu namarinujte a nechte v lednici odležet. Jestliže plánujete grilovat zeleninu, připravte si ji podle svého oblíbeného receptu dopředu. Určitě nic nepřipravujte přímo na grilu. I mleté maso na hamburgery si zaslouží přípravu a odpočinek v lednici několik dní před grilováním.

Dobře rozpálený gril

Ani samotné grilování není jen tak. Pokud totiž dáte maso na špatně nebo málo rozpálený gril, neopeče se na povrchu správně a budete jen stěží moci odhadnout stupeň propečení. Pak se vám může stát, že bude maso přesušené a ve výsledku se bude dát připodobnit žvýkání podrážky. Na začátku je proto doporučováno gril rozpálit víc a až se maso zatáhne, pak ztlumit žár.

 

Pokud máte elektrický nebo plynový gril, nemusíte toto řešit, většina lidí má však rádo grilování na uhlí či briketách, které jídlu dodávají lepší chuť. Otázkou tedy je, zda pro grilování zvolit uhlí či dřevěné brikety. Jestliže zvolíte uhlí, nechte jej rozžhavit do té doby, dokud z něj nebudou sálat malé plamínky a nebude kouřit. Pak na něm můžete správně grilovat. Uhlí však při hoření zanechává v grilovací vaně popel, který znemožňuje dobrému přístupu vzduchu k uhlí. Vhodnější variantou se tak jeví dřevěné brikety, které mají všechny stejný tvar, vzduch se k nim může dobře dostat a brikety tak budou všechny rovnoměrně hořet. Ke grilování můžete využít klasické brikety do krbu, které využíváte na domácí vytápění.

Po grilování nezapomeňte vždy uklidit gril do původního stavu. Vychladlý popel z grilu vyneste, očistěte mřížku a pečlivě ji vydrhněte, aby na ní nezůstal žádný připálený kus zeleniny nebo masa. Dobře také omyjte grilovací náčiní a gril uložte na bezpečné místo.

 

Jak probíhá grilovací párty u vás?

 

 

reklama: