www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Pá, 12/01/2017 - 00:07

Po dlouhých desetiletích, kdy česká čajová kultura upadala a pod pojmem čaj si mnozí dovedli představit pouze ovocné nálevy ze sáčku, se do popředí znovu dostávají pravé, sypané čaje. Začínáme opět oceňovat jejich příznivý vliv na lidské tělo i psychiku a objevovat kouzlo přípravy poctivého šálku. Propadli jste pití čaje i vy?

Černý čaj osvěží tělo a mysl

Ve střední i západní Evropě se těší obrovské popularitě především sypaný černý čaj. Zasloužilo se o to Britské impérium, které tento lahodný nápoj poznalo prostřednictvím kolonizace a učinilo z jeho pití tradici. Ačkoliv se původně tradovalo, že pochází z jiného druhu čajovníku než jeho zelený protějšek, tmavší barva je způsobena pouze dlouhým procesem oxidace. Proto má černý čaj také výraznější aroma i chuť a je v něm obsaženo víc kofeinu než v čaji zeleném nebo bílém. Jeho pití je zdravější, než kdybyste se pokoušeli dohnat nedostatek spánku silnou kávou, a přitom má také povzbuzující účinky.

Klenot z Indie

Pro mnoho znalců je právě indický Darjeeling synonymem toho pravého černého čaje – ostatně bývá označován dokonce za šampaňské mezi čaji! Pěstuje se z odolného čínského čajovníku, asámského čajovníku a jejich hybridů na rozlehlých čajových zahradách ve výše položených plantážích na hranici Indie, Nepálu a Sikimu. Kombinace chladného podnebí, vlhkosti vzduchu, nadmořské výšky a specifické vlastnosti půdy v podhůří Himalájí, to vše dává Darjeelingu jeho báječnou muškatelovou chuť a příjemnou vůni.

Období sklizně

Vlastnosti černého čaje výrazně ovlivňuje také období sklizně, která se odborně nazývá „Flush“. Narazíte-li tedy v menu na „First Flush“, znamená to, že lístky daného čaje byly otrhány v březnu, v období prvního sběru po jarních srážkách. Tyto čaje jsou známy svou svěží vůní, nasládlou, mírně trpkou chutí a zlatozelenou barvou. „Second Flush“ se zpravidla odehrává v květnu a červnu. Získaný čaj mívá již vyzrálejší chuť i vůni. Třetí sklizeň, tzv „Autumnal Flush“, přichází na podzim po období monzunů.

Nejlépe chutná bez doplňků

Odborníci se shodují na tom že kvalitní Darjeeling černé čaje nepotřebují dochucovat cukrem, medem ani mlékem. Pokud nezanedbáte proces jeho louhování, nejlépe si čaj vychutnáte samotný. Do organismu tím vpravíte až 400 účinných látek, především minerály, stopové prvky a třísloviny. V deštivém podzimním počasí zkrátka šálek teplého černého čaje dokáže postavit na nohy.