www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Čt, 01/18/2018 - 17:45

Mezi nejdůležitější podmínky správného servírování vína patří vědět, jakou by mělo mít teplotu. Tím, že bude teplota bílého nebo červeného vína správná podpoříte jeho plnou chuť, vůni a také kvalitu. Dbejte na to, abyste vždy podtrhli konkrétní vlastnosti daného vína.

Správná teplota vína

Aby vynikly vlastnosti bílého nebo červeného vína, tak je důležité vědět, že většina bílých vín se podává chlazená. Samozřejmě to neplatí pro všechna bílá vína. Jemnější druhy a sladší vína se podávají při pokojové teplotě, aby netrpěla chuť ani aroma vína.

Přehled teplot k servírování

Mladá bílá vína byste měli podávat při teplotě kolem 10° C.

Starší bílá vína a plná bílá vína byste měli podávat při teplotě od 10 do 12° C.

Červená vína se podávají při teplotě kolem 12° C.

Těžká červená vína pak ještě teplejší, a to o teplotě kolem 15 až 17° C.

Dezertní vína můžete podávat při teplotě kolem 11° C.

Vermut je doporučovaný při teplotě kolem 10° C.

Jak správně podávat víno

Ať už podáváte víno v restauraci jako číšník nebo jste pozvali na degustaci své přátele, tak vždy držte láhev tak, aby byla vidět etiketa a například nápis Chardonnay nebo Merlot. Můžete svým blízkým a rodině představit také odrůdu a výrobce vína. Láhev otevřete před hosty a nejdříve nalijte sobě, ochutnejte a ujistěte se, že je víno v pořádku. Na oslavách, ale také při slavnostních večeřích se láhev červeného vína ovazuje bílým ubrouskem, zamezíte tak nepříjemnému ušpinění ubrusu nebo prostírání. Používejte vždy kvalitní vývrtku tak, abyste korek vytáhli z vína celý. Víno poté servírujte hostům z pravé strany a nikdy nedolívejte do nedopité skleničky. Nepsaným pravidlem je, že se víno nalévá do sklenice zhruba do dvou třetin, aby hosté mohli s vínem mírně zakroužit a nechat ho tak rozvonět.

Volba skleničky

K servírování vína volte bezbarvé sklenice a nechte vyniknout barvu vína. Sklenička je vhodná na stopce, abychom ji mohli pohodlně držet. Pokud byste si víno nalili do skleničky bez stopky, tak si jej budete zbytečně v dlaních ohřívat. Pro bílá vína se hodí uzavřenější skleničky menšího objemu, červené víno nalévejte do sklenic většího objemu a tulipánového tvaru. Šumivá vína a sekty se podávají ve vyšších a užších sklenicích. Víno můžete servírovat také v karafě, kterou vždy podložte ubrouskem a víno z ní nalévejte tak, aby stékalo po vnitřních stěnách nádoby.

Typy sklenic

Oblíbené jsou tři druhy sklenic. Mezi nimi flétna, tulipán a balon. Flétna je sklenice, která je k vrcholu zúžená a hodí se právě pro šumivá a růžová vína. Typ sklenice tulipán je nejvhodnější pro červená vína. Hodí se však také pro aromatická bílá a růžová vína. Sklenice tvaru balon má kulatý tvar, otevřené hrdlo a v současnosti patří mezi nejoblíbenější typy. Hodí se pro všechny druhy vína, není však vhodná pro šumivá vína a sekty.

 

reklama: