internetWEEK.cz menu TOPlist

Kam jdou vaše peníze? Rozklikejte státní rozpočet

Kam jdou vaše peníze? Rozklikejte státní rozpočet

Možná vás už někdy napadlo, kam vlastně jdou vaše peníze vybrané z daní. Zřejmě víte, že někam do nebezpečných a tajemných penězovodů státní správy, ale kam a kolik přesně?

 

Kam jdou vaše peníze? Rozklikejte státní rozpočet

Na internetu jsou už nějaký ten pátek stránky Budování státu (http://budovanistatu.cz), na kterých se můžete dozvědět, kam jdou vaše peníze do poslední koruny. Kromě článků a blogu by vás měly zaujmout zejména dvě stránky.

 

Na té první s názvem „Kam jdou moje daně“ si můžete nastavit přesnou částku, kterou máte na výplatní pásce a zadat výpočet, kam jdou peníze, které odvádíte státu. Je možné pracovat s denním, měsíčním nebo ročním intervalem.

 

Co je zajímavé, odhad počítá se skutečnými celkovými odvody státu. Nebere v úvahu jen daň z příjmu, ale i sociální a zdravotní pojištění, DPH apod. Princip výpočtu je podobný tzv. dni daňové svobody, což je ekonomický ukazatel, který říká, kdy poplatníci v dané zemi přestávají vydělávat na stát a začínají vydělávat na sebe. Tento den je v druhé polovině června a každý rok se mírně liší.

 

Pro názornost jsme si do simulace zadali hrubou mzdu 20 tisíc Kč.

 

Státu z vydělaných peněz odvedete za rok 116 535 Kč, což je více než 58% vašeho výdělku a odpovídá to i dni daňové svobody, který je v polovině kalendářního roku.

 

Každý den tak státu odvedete 319 Kč a z toho mimo jiné:

100 Kč Ministerstvu práce a sociálních věcí
33 Kč Zdravotní pojišťovně
30 Kč své obci či městu
26 Kč Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy
9,5 Kč vašemu kraji
11 Kč Ministerstvu obrany
1 Kč Akademii věd
0,24 Kč Poslanecké sněmovně
0,25 Kč BIS
1 haléř Radě pro rozhlasové a televizní vysílání

 

Na další stránce s názvem „Rozklikavací rozpočet“ se můžete dopátrat alespoň obecné struktury českého státního rozpočtu. Údaje jsou platné pro rozpočet v roce 2010. Můžete pracovat s grafem nebo tabulkou.

 

Rozpočet počítal s celkovou částkou 1,2 bilionů korun. Největší porce z této částky šla Ministerstvu práce a sociálních věcí – 476 miliard (sociální dávky, důchody,...). Po kliknutí na dané kolečko se můžete podívat na rozpočet daného rezortu.

 

Další příspěvky autora: PK


Články ve stejných kategoriích:

Daně   Zajímavosti   Stát   Peníze  


Kategorie Peníze



Podnikání: 5 způsobů, jak si můžete vydělat víc penězPodnikání: 5 způsobů, jak si můžete vydělat víc peněz
Diverzifikování toku vašich příjmů jako způsob, jak si vydělat více peněz, je stará rada, ale v těžkých ekonomických časech je dobré se nad ní zamyslet.



Mizející střední třída je nový normál?Mizející střední třída je nový normál?
Všimli jste si, že pomalu chudnete, i když jste byli v 90. letech poměrně úspěšní profesionálové a vaše profese se ještě před 10 lety zdála být zárukou slušného příjmu a víceméně nadprůměrného životního standardu? Nejste v tom sami....



Co by miliardář Warren Buffett učil své dětiCo by miliardář Warren Buffett učil své děti
Warren Buffett, americký miliardář, čtvrtý nejbohatší člověk na světě, radí, jak vychovávat děti. Vztah k penězům je důležité začít pěstovat co nejdříve.



Zajímavé myšlenky: Svět bez penězZajímavé myšlenky: Svět bez peněz
Na Facebooku můžete narazit na název Hearth – Krb. Nejde o seznamovací agenturu nebo firmu prodávající krby, ale o projekt českého podnikatele a miliardáře Libora Malého.



Analýza americké duše: Láme posedlost dolarem charakter Ameriky?Analýza americké duše: Láme posedlost dolarem charakter Ameriky?
Co je příčinou touhy Američanů po penězích? Jaké má tato posedlost důsledky? Psycholog Thomas Singer odpovídá na otázky Pythie Peayové ohledně amerického „komplexu peněz“.



Podívejte se, jak stát plýtvá vašimi peněziPodívejte se, jak stát plýtvá vašimi penězi
Varování: prohlížení odkazované stránky vám může způsobit zdravotní komplikace… Pokud vám to nevadí, podívejte se, kde a jak plýtvá český stát vašimi penězi.



Poradcům své finance raději nesvěřujtePoradcům své finance raději nesvěřujte
Už to zažil asi každý. Telefonát, kde se na druhém konci někdo rozvykládá, že vám chce pomoct ušetřit, vytvořit celoživotní finanční plán a zajistit vás do budoucnosti. Stačí na chvíli se s dotyčným setkat. Jít na schůzku či nejít?



Kdo ovládá svět? Konspirační teorie - 2. částKdo ovládá svět? Konspirační teorie - 2. část
Neuveriteľné zamlčovanie faktov a odporné klamstvá v médiách o vplyve dynastie Rothschildovcov na súčasné smerovanie sveta.



Kdo ovládá svět? Konspirační teorie - 1. částKdo ovládá svět? Konspirační teorie - 1. část
Neuveriteľné zamlčovanie faktov a odporné klamstvá v médiách o vplyve dynastie Rothschildovcov na súčasné smerovanie sveta.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí