internetWEEK.cz menu TOPlist

Vlastní byt na hypotéku nemusí být výhrou

Vlastní byt na hypotéku nemusí být výhrou

Všechny finanční ústavy v České republice se předhánějí v lákání obyvatel k pořízení vlastního bydlení. Ústředním heslem je „Investujte do vlastního, na tom nemůžete prodělat. Jsou to dobře uložené peníze, které neztrácí hodnotu.“

 

Vlastní byt na hypotéku nemusí být výhrou

Dnes se ukazuje, že to tak zcela jednoznačně neplatí. Pokud si člověk před několika lety postavil velký nový rodinný dům na velkém pozemku, vzal si hypotéku na dvacet let a teď se potřebuje stěhovat jinam za prací, spláče nad výdělkem. Ceny nemovitostí, které byly hodně uměle vysoko vyšroubované, klesají a prý ještě nějakou dobu klesat budou. A tak místo radosti z úžasného soukromí v novém domě máme obrovskou kouli na noze. Dům je za cenu hypotéky neprodejný, a pokud ho chceme skutečně prodat, musíme jít hluboko pod cenu.

 

Malé, levné, šikovné - jednoduše nejsou

A tak se zdá, že na tom vydělali ti, co se do koupi vlastního bydlení nehrnuli. Pokud bydlí v nájemném bytě, daleko lehčeji sbalí svých pět švestek a přesunou se jinam. Třeba za lepší prací… Ale ouha. Pokud si nechceme na bydlení v novém městě vzít hypotéku na dvacet let, začneme se shánět po pronájmu. Ovšem levné, malé, šikovné pronájmy v naší republice nejsou. Nové se jednoduše nestaví, staré jsou většinou zprivatizované a nabízejí se za velmi tržní ceny.

 

Volné byty ovšem na trhu samozřejmě jsou. Ale to co se nabízí v různých luxusních rezidenčních domech je v prvé řadě na prodej, v druhé řadě je to velké a ve třetí řadě je to hodně drahé. Developer, který byty na takzvané „dobré adrese“ postavil, si zakládá na luxusu a nejdražších materiálech. A ceny snižovat nehodlá, i když byty už několik let zejí prázdnotou. Občas se kromě dobré adresy ohání i nějakou architektonickou cenou.

 

Podle profesora Vítězslava Kuty, vedoucího městského stavitelství FAST Vysoké školy báňské-TU v Ostravě se české a moravské obyvatelstvo dělí na čtyři skupiny. První je movitá, která si nemovitost hravě koupí a provoz hravě zaplatí. Druhá už si musí na nemovitost část financí půjčit, ale provoz táhnout zvládá. Třetí tak-tak zvládá platit provoz domácnosti a o koupi nemovitosti neuvažuje. Jednoduše na to nemá. A čtvrtá skupina žádný domov nemá. Teda má, ale někde pod stanem, pod mostem, v přístřešku ze zvlněného plechu, či starých desek.

 

Počet obyvatel klesá, počet domácností roste

Potřeba malých bytů u nás stoupá. I když počet obyvatel v České republice neroste, roste počet jednočlenných domácností. Někdy se nám jednoduše nechce do chomoutu, někdy naopak prcháme z chomoutu, občas chceme nebo musíme žít singl.

 

Ale rostou i provozní náklady. Ceny energií letí strmě vzhůru pravidelně každým rokem. A tak zatímco po revoluci jsme pokřikovali, že nechceme žít v králíkárnách a stavěli jsme si velké byty, velké domy, uvažovali jsme jak nafouknout ty malé, dnes se stěhujeme do menších. A nejen to, podle odborníků nás v budoucnu určitě čeká dělení velkých bytů na dva. Co budou dělat ti, kteří postavili rodinný dům pro sebe, pro děti a pro vnoučata – to teda nevím.

 

Odborníci se na 14. ročníku mezinárodní odborné konference s názvem Dynamika proměn bydlení aneb Regenerace bytových domů v Ostravě v tomto týdnu shodli, že na smysluplné bydlení stačí 25 metrů čtverečních.

 

Malometrážní byty za evropské peníze, pokud se politici dohodnou

Pokud Český parlament v květnu schválí novelu příslušného zákona, takové malometrážní byty se u nás začnou stavět s přispěním evropských peněz. Státní fond rozvoje bydlení pak vypíše výzvy, na které se budou moci přihlásit jak obce, tak privátní sektor. Vše se podle náměstka ředitele Státního fondu rozvoje bydlení Františka Steinera rozběhne už od příštího roku. Pokud ovšem poslanci nerozpoutají velkou politickou bitvu. Ale to by neměli. Když však neschválí, že se jedná o veřejný zájem, což je podmínka Evropské unie, o tyto prostředky jednoduše přijdeme.

 

Dvacet pět metrů čtverečních je místnost o stranách pět krát pět metrů. Určitě si to každý z nás umí představit. Když se jedná o jednu místnost těchto rozměrů, je to velký pokoj. Pokud se však jedná o byt, musí se tam vejít toaleta, koupelna a malá kuchyňka. Ale má to svoje výhody. Tento prostor daleko rychleji a levněji vytopíme. V malém prostoru se lépe udržuje pořádek a nemůžeme v něm skladovat věci, které nepotřebujeme. Jednoduše bychom se tam pak nevešli.

 

Pavel Ševčík, viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v České republice, iniciativu státního fondu rozvoje bydlení vítá. Tvrdí, že práce by byla, chybí však peníze.

 

Bytový deficit neustále roste

V České republice totiž existuje 3,7 milionu bytů. Bytový dům má podle odborníků životnost 100 let. Pokud pak neprojde regenerací, může být neobyvatelný. Každým rokem z různých důvodů zhruba 35 tisíců bytů ubývá. Někde musí bytový dům ustoupit dálnici, jinde nebyl regenerován a zchátral do neobyvatelnosti. Ročně by se tedy mělo postavit nových 40 až 50 tisíc bytů. Jenže jak upozornil profesor Kuta, v některých letech se postavilo jen 12 tisíc bytů ročně. Takže si vlastně permanentně vyrábíme deficit. Chybí startovací byty pro mladé, chybí byty pro seniory. Jen na umístnění v domově důchodců u nás čeká 67 tisíc seniorů.

 

Před rekonstrukcí je u nás ještě celkem 1,2 milionu bytů. Průměrná cena rekonstrukce je podle odborníků 300 tisíc korun. Takže finanční ústavy o svoje žně určitě nepřijdou.

 

Dobrá zpráva je, že státní fond za posledních dvacet let investoval do bydlení 33 miliard korun. V dalším období chce ještě podpořit české a moravské bydlení devíti miliardami korun.

 

Další příspěvky autora: anyška


Články ve stejných kategoriích:

K zamyšlení   Hypotéka   Bydlení  


Kategorie K zamyšlení


Co je a nebude. EU v boji proti oteplování nezná bratra.Co je a nebude. EU v boji proti oteplování nezná bratra.
Již jednou jsme se na toto téma zamysleli. A jdeme dál, protože bude jistě hůř! Toto volné pokračování je Novoročním speciálem...



Robotická revoluce a práce budoucnosti: Komu vezmou roboti místo? Co je a co není perspektivní zaměstnání?Robotická revoluce a práce budoucnosti: Komu vezmou roboti místo? Co je a co není perspektivní zaměstnání?
Jestli je Vám dnes padesát, o práci se zřejmě bát nemusíte. Alespoň co se robotů týče. Ale přemýšlíte-li, co studovat, zbystřete. Řadu povolání již automatizace vymýtila. A ještě více jich čeká jistý ortel. Svět se mění…



Steve Jobs a jeho poslední  slova: Fake!Steve Jobs a jeho poslední slova: Fake!
Na smrtelné posteli měl pronést slova, u kterých se tají dech. Příliš se hnal za penězi a málo lásky dával svým bližním. A začal věřit v Boha. Kdo má trochu tušení, jak Jobs přemýšlel a fungoval, nemůže uvěřit. Tak nevěřte, je to nesmysl!



8 velkých filosofických otázek, které (asi) nikdy nevyřešíme8 velkých filosofických otázek, které (asi) nikdy nevyřešíme
Když se malý indiánek moc ptá, dostane v Amazonii do očí chilli. A když se ptát nepřestane, stane se z něho filosof. Filosofie je zvláštní vědní obor, o kterém si opravdoví vědci myslí, že to není žádná věda.



Naučme se zvládat sami sebe!Naučme se zvládat sami sebe!
Emoce nás mohou uvolnit. Některé z nich rádi projevujeme. Jiné bychom však měli držet zkrátka a příliš je nedávat najevo. Občas jsou nezadržitelné, každý to zná. Naučme se je ovládat!



Vrací se marxismus?Vrací se marxismus?
Papež František kritizuje kapitalismus. V Británii střední vrstva touží po levicových opatřeních. Ale hlavní výzvy budoucnosti se zřejmě netýkají marxismu-leninismu.



Očkování: všechna pro i protiOčkování: všechna pro i proti
Každý, kdo se narodí zde, musí být povinně očkovaný. Necháváme se očkovat i dávkami, které nejsou povinné, ale mají chránit naše zdraví. Kupujeme si je dobrovolně, i když často mají mnoho vážných vedlejších účinků. Někdo je pro, jiný proti.



Volby: Pravice nebo levice?Volby: Pravice nebo levice?
Téma levice a pravice jitří vášně a dělí národ. Ale někteří politici a politologové říkají, že už je to trochu zbytečné téma. Jak to vidí americký psycholog James Hillman v zemi, kde se kvůli politice lidé střílí?



Socialismus - funguje nebo nefunguje?Socialismus - funguje nebo nefunguje?
V poslední době koluje po českém internetu článek na téma – socialismus nefunguje. Za příklad slouží americká škola. A protože jde o Ameriku, mluví se o Obamově socialismu.



WTC: 12 let – tragické výročíWTC: 12 let – tragické výročí
Vlastně bych si na to nevzpomněl, protože z mého hlediska není moc co dodat. Linie, která se vine americkými dějinami, je od samého začátku krvavá, ale “11.září” z ní vybočuje svou dvojakostí.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí