internetWEEK.cz menu TOPlist

Co by miliardář Warren Buffett učil své děti

Co by miliardář Warren Buffett učil své děti

Warren Buffett, americký miliardář, čtvrtý nejbohatší člověk na světě, radí, jak vychovávat děti. Vztah k penězům je důležité začít pěstovat co nejdříve.

 

Co by miliardář Warren Buffett učil své děti

Jak vychovávat děti ve vztahu k penězům

Začal bych co nejdříve. Protože právě věk, v jakém se člověk poprvé setká s principy podnikání, přímo ovlivňuje jeho úspěšnost v životě.

 

Co dělat jinak než ostatní

Mnoho rodičů většinou čeká, až bude dítě zralé na informace o finanční gramotnosti. Jenomže rodiče mají katastrofálně špatný odhad, kdy jsou jejich děti dospělé. Je to jako se sexem, rodiče chtějí děti informovat o sexu, když ty už toho vědí víc než oni sami.

 

Jak se to učil on

Už jako šestiletého mne otec správně vychovával. Pokud jsem si přál něco, co je nutné pořídit za peníze, musel jsem si na to sám vydělat nebo alespoň projevit snahu. Nakupoval jsem plechovky Coca-Coly v levném balení za 25 centů a pak je prodával kus za niklák, později časopisy a žvýkačky. Poznal jsem cenu peněz, hořkost neúspěchu i sladkost úspěchu.

 

Rady nad zlato

Rada číslo 1

Zaujetí pro věc je důležitější než peníze. Řekl bych: Drahé dítě, nikdy nevzdávej hledání práce, do které jsi zapálené. Snaž se najít takovou činnost, kterou nenecháš, i kdybys bylo chudé nebo naopak finančně nezávislé. Vášeň musí být tvým měřítkem. Nestav na nejvyšší místo svého žebříčku plat. Není nic lepšího než aktivita, která tě naplňuje.

 

Rada číslo 2

Dávej pozor, koho obdivuješ. Když mi řekneš, kdo jsou tvoji hrdinové, povím ti, jak dopadneš. Pro úspěch v životě musíš mít správné vzory. Já měl asi mnoho největších idolů. A žádný z nich mě nezklamal, protože nešli na kompromis. Spojoval jsem se jen s lidmi, kteří byli lepší než já. Když budeš jako ke vzoru vzhlížet ke kompromisně uvažujícím lidem, skončíš v davu a v průměrnosti.

 

Rada číslo 3

Rozvíjej návyky úspěšných lidí. Moje vzory mne vedly nejen v tom, KAM jít. Ale také JAK to udělat. Studoval jsem návyky svých hrdinů. Objevil jsem, že se velká síla skrývá v radosti, ve velkorysosti a v ocenění druhých lidí za to, co pro tebe dělají. To nestojí nic a ušetříš tím hodně peněz.

 

Rada číslo 4

Uč se co nejvíc o tom, co tě zajímá. Od puberty jsem si pravidelně četl o investicích. Ve dvaceti letech jsem tak o této oblasti věděl hodně. Nepřestal jsem. Dodnes se snažím vzdělávat čtením šest hodin denně. Věřím, že to zvětšuje intelektuální rozhled. A i když momentálně ke vzdělávání nemusím vidět důvod, v budoucnu mi nějaká zanedbatelná vědomost může pomoci vyřešit problémy, které neočekávaně přijdou do cesty.

 

Rada číslo 5

Nauč se vystupovat před lidmi. I když jsem získal doktorát, měl jsem hrůzu z veřejných projevů. Naštěstí jsem po dokončení univerzity narazil na inzerát na komunikační kurz. Komunikace je zásadní. Nejenže se, drahé dítě, potřebuješ dohodnout a umět lidem dostatečně jasně říct své ano i ne, ale efektivní komunikace šetří čas a buduje vztahy, protože předchází nedorozumění. Když jsem se postavil před 30 lidí, abych se jim představil, ta lekce změnila můj život.

 

Zdroje:
http://www.cnbc.com/id/101221055
http://elitedaily.com/news/business/warren-buffett-shares-his-most-essential-advice-for-generation-y/
Foto: https://farm1.staticflickr.com/13/buddyicons/22191301@N00.jpg?1116933432#22191301@N00

 

Další příspěvky autora: Jiří Sirotek


Články ve stejných kategoriích:

Děti   Byznys   Peníze   Revue  


Kategorie Peníze



Podnikání: 5 způsobů, jak si můžete vydělat víc penězPodnikání: 5 způsobů, jak si můžete vydělat víc peněz
Diverzifikování toku vašich příjmů jako způsob, jak si vydělat více peněz, je stará rada, ale v těžkých ekonomických časech je dobré se nad ní zamyslet.



Mizející střední třída je nový normál?Mizející střední třída je nový normál?
Všimli jste si, že pomalu chudnete, i když jste byli v 90. letech poměrně úspěšní profesionálové a vaše profese se ještě před 10 lety zdála být zárukou slušného příjmu a víceméně nadprůměrného životního standardu? Nejste v tom sami....



Zajímavé myšlenky: Svět bez penězZajímavé myšlenky: Svět bez peněz
Na Facebooku můžete narazit na název Hearth – Krb. Nejde o seznamovací agenturu nebo firmu prodávající krby, ale o projekt českého podnikatele a miliardáře Libora Malého.



Analýza americké duše: Láme posedlost dolarem charakter Ameriky?Analýza americké duše: Láme posedlost dolarem charakter Ameriky?
Co je příčinou touhy Američanů po penězích? Jaké má tato posedlost důsledky? Psycholog Thomas Singer odpovídá na otázky Pythie Peayové ohledně amerického „komplexu peněz“.



Podívejte se, jak stát plýtvá vašimi peněziPodívejte se, jak stát plýtvá vašimi penězi
Varování: prohlížení odkazované stránky vám může způsobit zdravotní komplikace… Pokud vám to nevadí, podívejte se, kde a jak plýtvá český stát vašimi penězi.



Poradcům své finance raději nesvěřujtePoradcům své finance raději nesvěřujte
Už to zažil asi každý. Telefonát, kde se na druhém konci někdo rozvykládá, že vám chce pomoct ušetřit, vytvořit celoživotní finanční plán a zajistit vás do budoucnosti. Stačí na chvíli se s dotyčným setkat. Jít na schůzku či nejít?



Kam jdou vaše peníze? Rozklikejte státní rozpočetKam jdou vaše peníze? Rozklikejte státní rozpočet
Možná vás už někdy napadlo, kam vlastně jdou vaše peníze vybrané z daní. Zřejmě víte, že někam do nebezpečných a tajemných penězovodů státní správy, ale kam a kolik přesně?



Kdo ovládá svět? Konspirační teorie - 2. částKdo ovládá svět? Konspirační teorie - 2. část
Neuveriteľné zamlčovanie faktov a odporné klamstvá v médiách o vplyve dynastie Rothschildovcov na súčasné smerovanie sveta.



Kdo ovládá svět? Konspirační teorie - 1. částKdo ovládá svět? Konspirační teorie - 1. část
Neuveriteľné zamlčovanie faktov a odporné klamstvá v médiách o vplyve dynastie Rothschildovcov na súčasné smerovanie sveta.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí