Blog | InternetWEEK.cz

čtvrtek 22. září 2016

Volby: Pravice nebo levice?

 
Téma levice a pravice jitří vášně a dělí národ. Ale někteří politici a politologové říkají, že už je to trochu zbytečné téma. Jak to vidí americký psycholog James Hillman v zemi, kde se kvůli politice lidé střílí?
 
Pohled do historie
 
Pojmy pravice a levice vznikly za Velké francouzské revoluce. V Generálních stavech zasedali zastánci starého feudálního řádu vpravo a vlevo seděli zastánci nového řádu - republiky. V politice byl původně pojem pravice používán pro označení politických skupin, které mají historickou spojitost s tradiční pravicí, pro konzervativce, přívržence starého řádu (feudálního). Dnes pojem pravice zahrnuje tržní liberály, liberální konzervativce, monarchisty, křesťanské demokraty a některé libertariány a nacionalisty. Pojem levice je obvykle používán pro popis skupin podporujících změnu tradičního sociálního pořádku s cílem rovnostářstějšího rozdělování bohatství a privilegií. Čtete dále na internetWEEK.cz
 

Doggerland – evropská Atlantida na dně moře

 
Spojovací území mezi Británií a severní Evropou bylo v době kamenné osídleno a pomalu mizelo pod hladinou zvedajícího se oceánu...
 
Britští vědci se 15 let pokoušeli najít na dně Severního moře zaplavenou zemi. Podnítily je k tomu nálezy kostí, které z moře vytahovali rybáři. Ale nálezy starých zbraní a artefaktů vyplavených na pobřeží jsou známy již ze středověku. Tehdy se lidé domnívali, že se jedná o předměty z potopených lodí. Před několika lety vědci z několika univerzit Velké Británie uspěli. Pozůstatky potopené země, nazývané Doggerland, nalezli potápěči pracující pro ropné společnosti ve spolupráci s vědeckým týmem z University of St. Andrews na mořském dně. Čtěte dále:
 

Indiáni Kogi uchránili svá tajemství, aby probudili naši paměť


„My už nemůžeme dál opravovat svět. Musíte to udělat vy,“ říkají domorodci, kteří se ukryli před civilizací v horách severní Kolumbie. Primitivní indiáni dávají vzdělanému Západu mravní a ekologickou lekci.
Kdo jsou Kogiové?
Proč se zabývat indiány ze severní Kolumbie? Protože představují naši zapomenutou minulost, ukazují nám nás samé v době před civilizací – jací jsme byli a co jsme ztratili. Jsou mostem přes propast času. Ukazují nám, že oddělenost od přírody a spirituality je destruktivní. Čtěte dále v magazínu internetWEEK.cz zde:

Kamikaze nebyli žádní fanatici, ukazují jejich deníky

 
Piloti kamikaze jsou symbolem statečného až fanatického sebeobětování. Sebevražedně nalétávali s letadly napěchovanými trhavinami na spojenecká plavidla. Aby položili nejvyšší oběť na oltář skomírajícího Japonského císařství.
 
Z mnoha dochovaných deníků, které si piloti vedli, však vyplývá, že měli daleko k obrazu zarputilých fanatiků, odhodlaných zamřít za císaře. Byli to velmi mladí lidé v rozkvětu života a fanatismus nebyl rozhodně hlavní motivací jejich konání.
 
Před tím, než byli piloti přiřazeni k sebevražedné jednotce, museli projít výcvikem. O jeho šokující podobě píše například Noma Hisroshi ve své knize Źone of emptiness (Zóna prázdnoty). Cituje z deníku Irokawy Daikičiho, který prošel výcvikem na základně v Tsukiuře. Čtěte dále v magazínu internetWEEK.cz zde:
 

Biopaliva – pro a proti

 
Biopaliva mají být jednou z alternativ trvale udržitelného rozvoje. Ovšem problémy, které větší výrobu biopaliv doprovázejí, ukazují, že využívání tohoto zdroje energie nebude tak jednoduché.
 
 
Nejčerstvější zprávy o biopalivech z tuzemska konstatují, že zájem o biopaliva stoupá, zatímco v Bruselu sílí hlasy, že biopaliva ničí životní prostředí víc než nafta nebo benzín. V současnosti už jezdí na biopaliva prakticky každý Čech, protože jsou příměsí každé tradiční pohonné hmoty. Čtěte dále na internetWEEK.cz zde:
 

středa 21. září 2016

Záhada skryté hmoty stále nerozluštěna

 
Naše znalosti o vesmíru jsou založeny na pozorování a výzkumu pouhých 4% jeho celkové hmotnosti. Zbytek tvoří skrytá hmota a energie. O co se jedná, jak se projevují a jsme jim na stopě?
 
Galaxie se sdružují do větších celků, kterým se říká kupy a ty do nadkup. V roce 1933 si astronom Fritz Zwicky povšiml podivného chování galaxií v kupě Abell 1656 v souhvězdí Vlasy Bereniky. Zwicky měřil pohyb galaxií využitím Dopplerova jevu a dospěl k závěru, že je něco špatně. Pohyb galaxií byl v rozporu s celkovou odhadovanou hmotností kupy. Jako kdybychom podstatnou část hmoty neviděli. Zwicky pro tento jev vymyslel termín, který se dnes předkládá jako skrytá nebo temná hmota. Čtěte dále v magazínu internetWEEK.cz zde:
 

Kdo žil v Čechách v době bronzové?


 
O lidech doby bronzové žijících na našem území toho moc nevíme. Jsme zřejmě příbuzní s lidmi únětické kultury i lidmi, kteří vyráběli šňůrovou keramiku. Lidé střední Evropy jsou pěkná směska se záhadnými kořeny.
Jak vypadali? Byli to tak trochu Slovani, Keltové nebo Mongolové? Byli blonďáci nebo spíše tmaví? Měli tetování? Jak se česali? Měli rozcuchané vlasy, copy, dredy nebo se česali jako my? Byli to divocí brutální válečníci nebo spíše klidní zemědělci? Na většinu těchto otázek historici znají nebo tuší odpověď. Čtěte dále: