www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Pá, 08/05/2016 - 10:52

Najde se jen málo lidí, kteří nemají rádi palačinky. A ti, kteří jim neholdují, pravděpodobně jenom neochutnali takovou variantu, která by jim vyhovovala. Ve skutečnosti si z nespočtu možností musí vybrat prostě každý: palačinky nemusí být jen z mouky, mléka, cukru a vejce, smažené na oleji a pomazané marmeládou, jak je všichni známe.

Sladké a slané varianty

V letním období, když slunce pálí, možná oceníte sladké palačinky s ovocem: ať už jde zrovna o jahody a šlehačku, broskve s jogurtem, banánové palačinky nebo méně obvyklé grapefruitové palačinky. Takový nápad může znít podivně, ale skutečně stojí za vyzkoušení! V deštivých dnech můžete místo osvěžujícího ovoce raději zvolit palačinky s tvarohem – ať už ve variantě obvyklé, nebo zajímavější zapečené.

Zejména muži občas nemají na palačinky chuť, protože si představí těstovou placku a kopu cukru. Právě pro ně jsou určené palačinky připravené na slaný způsob – a to ideálně s masem. Zvolit můžete mleté vepřové maso, kuřecí kousky (jenom s kuřetem najdete desítky receptů, z nichž většina je velmi chutná) nebo prostě šunku či slaninu, která se dá dobře doplnit sýrem. Vegetariánům jsou možná známé palačinky se špenátem, zelím nebo žampiony. A pokud ne, je nejvyšší čas je vyzkoušet!

I palačinky mohou být bio

Palačinky jako takové nebývají zrovna oblíbenou snídaní zastánců zdravé výživy: obsahují světlou pšeničnou mouku a spoustu cukru. Řešení přichází i pro ně a je nejen zdravé, ale také velmi dobré! Palačinky lze upravit pro osoby s intolerancí laktózy či vegany (tedy bez mléka, bez vajec), ale také pro celiaky, kteří se musí vyhnout lepku: stačí nahradit pšeničnou mouku například pohankovou. Zajímavé jsou také recepty s ovesnými vločkami nebo chia semínky.

Více inspirace můžete nalézt na webu http://palacinky.org.

palačinky

reklama: