www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Pá, 07/28/2017 - 04:54

Skutečný znalec se nad takovou otázkou pohrdlivě ušklíbne, ale mnoho lidí opěvujících české lihoviny se v zahraničních destilátech příliš nevyzná. I kdybychom snadno cizince poučili o rozdílech mezi českým pivem desítkou a dvanáctkou, nemáme zcela jasno, jak je to s whiskey a bourbonem.

Bourbon je vyráběný v USA z kukuřičného sladu

Bourbon je typicky americkým destilátem, který se vyrábí alespoň z padesáti procent z kukuřičného sladu, destilovat by se měl na 80procentní alkohol a sudovat minimálně do síly 62,5 procenta alkoholu. V nových dubových sudech, jež jsou uvnitř ožehnuté, pak musí bourbon zrát. Když se stáčí do lahví, hodnota alkoholu nesmí klesnout pod 40 procent. Existuje více druhů bourbonu. Bourbon straight, jenž zraje kratší dobu než čtyři roky, musí být opatřen etiketou, na které bude jasně psáno, jak dlouho konkrétní destilát zrál. Bourbon blended bude mít na etiketě vyznačeno, jaká barviva a dochucovadla byla použita.

Rozdíly ve výrobě, složení a době zrání

A jak je to s rozdílem mezi zmíněnými destiláty? Kukuřičný slad a jeho obsah při výrobě bourbonu je největším milníkem. Stejně jako je uzákoněno, že označení bourbon může mít pouze nápoj vyrobený v USA. Při zrání může bourbon zrát pouze ve zmíněných ožehnutých dubových sudech, kdežto při zrání whiskey se tolerují i sudy, jež byly použity na jiné nápoje – sherry, bourbon, rum i portské. Doba zrání je u bourbonu nejčastěji ustálena na čtyřech letech, kdežto whiskey je povinna zrát minimálně tři roky. Pokud vedle sebe postavíte bourbon a whiskey, rozeznáte je od sebe i díky barvě? Whiskey bývá světlejší než bourbon, jehož zbarvení je tmavší a výraznější.

Whisky pochází ze Skotska, obsahuje jiný slad a jinak zraje

Zmínili jsme kukuřičný slad a Spojené státy americké. Z čeho a kde se ale vyrábí whisky? Pravou whisky vyrábějí pouze ve Skotsku. Hlavní podíl má ječný slad, zbytek už doplňují žito, oves či pšenice. Zrání v použitých sudech je základním předpokladem úspěchu skotské whiskey. Zmíněná vína, rum či sherry dokážou sudy napustit cukrem, jenž je zásadní pro chuť skotské. I když jsme psali, že whisky musí zrát tři roky, nejsou výjimky zkušených a poctivých výrobců, kteří ji nechávají v sudech zrát třeba i osm let.

Whisky, whiskey a bourbon – jak se v tom vyznat?

Označení whisky se používá ve Skotsku, Kanadě a dalších státech. Whiskey používají Irové a Američané. A bourbon je pokaždé bourbon, ale skotská může klidně být whisky. Nezamotali jste se do toho? Nejlepší skotská whisky prodávaná v tuzemsku je například Dalmore 15 Y.O., Nikka from the Barrel, Jura origin 10 Y.O. atd. Jak je patrné z názvů skotských whisky, některé destiláty zrály patnáct nebo deset let. Vyjmenovali jsme pouze pár druhů, ovšem v nabídce obchodu warehouse1.cz je k ochutnání více než stovka skotských. Přečtěte si etiketu, porovnejte doby zrání a už se můžete směle pustit do degustování nových chutí a vůní z palíren drsného Skotska.

Pohonné hmoty vyráběné z odpadu při výrobě skotské

Avšak nebylo by to tajuplné Skotsko, aby nepřišlo na zlepšováky, díky nimž bude životní prostředí zase o něco odlehčenější od znečišťovatelů a pro nás bude zase o něco sympatičtější. Skotská firma vyrábí biopalivo z odpadu po výrobě whisky. Podle informací tiskové agentury Reuters proces výroby biopaliva biobutanol vyvinula společnost Celtic Renewables. Touha efektivně využívat zdroje vedla ředitele výzkumného centra biopaliv k průzkumu, zda by skutečně nešly odpady z výroby skotské smysluplně využít. Nové biopalivo, které se jeho týmu podařilo vyrobit, osobně ozkoušel v autě s natankovanou směsí s nově vymyšleným biopalivem. Ústavu Celtic Renewables dodává zdarma odpadní suroviny pro další zpracování blízká palírna, pro niž znamená smysluplné odkládání odpadu významnou daňovou úlevu. Oproti jiným biopalivům má biobutanol výhodu v tom, že i bez úpravy motoru jej lze do aut lít s benzinem v poměru až patnáct procent. Tento proces je natolik populární, že se ho skotská vláda hodlá finančně podpořit. Díky tomu se již příští rok postaví továrna na zpracování odpadu a ročně by tam mohli vyprodukovat až 500 tisíc litrů biobutanolu. Toto číslo by mohlo být navýšeno až na 50 milionů litrů biobutanolu ročně. A to je zase o důvod víc, proč si oblíbit skotskou whisky.