www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Pá, 02/23/2018 - 14:39

Káva není jenom skvělý životabudič a skvěle chutnající nápoj. Může se taky stát ingrediencí do dezertů, které díky jejímu aroma a chuti budou doslova božské! Nechte se inspirovat na pět dezertů, které zmizí z plechu či z ledničky za pár minut!

KÁVOVÝ KOLÁČ

Koláč

· 150g hladké mouky

· 50g kakaa

· 150g másla

· 100g cukru

· 1 vejce

· 1 vanilkový cukr

· 100ml smetany ke šlehání

· 350g mascarpone

Pěna

· 250g čokolády

· 300ml šlehačky ke šlehání

· jemná káva

Postup:

Prvně vytvořte základ pěny – dejte čokoládu do velké mísy, přidejte svařenou horkou šlehačku ke šlehání s kávou a nechte odstát. Poté rozmíchejte, dokud nebude směs úplně hladká. Nechte poté chladnou při pokojové teplotě asi hodinu.

Na těsto dejte mouku, špetku soli a kakao do mísy. V druhé nádobě vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, poté přidejte vejce s vanilkovým cukrem a opět vyšlehejte. Postupně pomalu do hmoty zašlehejte ingredience z druhé mísy (mouka, sůl, kakao). Zároveň pomalu přilévejte smetanu.

Hotové těsto nechte odstát v lednici, poté jej vyválejte na obdélník, aby se vešlo na vyšší plech a vytvořte zvýšené okraje. Pečte při 160°C asi dvacet minut. Korpus poté nechte vychladnout a opatrně vyndejte z plechu.

Teď přišel čas na pěnu, kterou vyšlehejte a dejte do zdobícího cukrářského sáčku. Na vychladlý korpus opatrně rozetřete mascarpone a vše poté dozdobte kávovou pěnou. Dobrou chuť.

ZMRAZENÉ OVOCNÉ TIRAMISU

· 500ml silného espressa

· 100ml kávového likéru

· 500ml vanilkové zmrzliny

· 100g mléčné čokolády

· 100ml smetany

· piškotový korpus

· ovoce (jahody, maliny nebo banán)

Postup:

Kávu smíchejte spolu s likérem do sklenice a odložte. Korpus rozřízněte podélně na tři pláty a z každého vykrojte několik větších koleček. Všechna namočte do směsi kávy s likérem a dejte na spod velké plastové nádoby (nejlépe kulaté). Na kolečko dejte zmrzlinu s ovocem a na ni další namočené kolečko a tak pokračujte, dokud tiramisu nebude dosahovat vrchního okraje. Vždy však musíte skončit kolečkem. Poté rozpusťte smetanu s čokoládou a tiramisu s ní polijte. Krabičku uzavřete a dejte na 10 minut do mrazáku. Před podáváním ozdobte šlehačkou a ovocem.

Tip: Na dezerty použijte pouze kvalitní zrnkovou kávu, kterou si před použitím namelete v mlýnku na kávu nebo čerstvě mletou kávu. Obyčejná káva nedodá zákuskům takovou chuť ani aroma, jaké je zapotřebí. Celý proces si můžete zjednodušit i přípravou espressa v profesionálním kávovaru.

 

reklama: