www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, St, 08/30/2017 - 08:30

Středomořská kuchyně patří mezi jednu z nejzdravějších. Je plná čerstvého masa, voňavých bylinek, na slunci vypěstované zeleniny, ale také olivového oleje a vybraného vína. Nechte se okouzlit tradičními pokrmy z Řecka.

Stifado

· 1kg jehněčího masa

· 6 rajčat

· 5 červených cibulí

· 1 rajčatový protlak (nebo drcená rajčata)

· 3dcl červeného vína

· Olivový olej

· Česnek

· Skořice, bobkový list, hřebíček, pepř, nové koření

· Rozmarýn

Maso nakrájejte na větší kousky a osmahněte na olivovém oleji. Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli, česnek, rajčata, protlak a veškeré koření a rozmarýn. Osolte. Po orestování do hrnce přidejte tolik vody, aby bylo maso ponořené a pomalu duste pod pokličkou. Až bude maso měkké (cca 1,5 – 2 hodiny), podlijte červeným vínem a chvilku povařte.

Podávejte s chlebem.

Sofrito

· 1kg telecího masa

· Česnek

· Olivový olej

· 4dcl bílého vína

· Petrželová nať

· Pepř, sůl

· Hladká mouka

Telecí nakrájejte na tenké plátky, které obalte hladkou moukou. Rozpalte olivový olej a maso na něm orestujte z obou stran. Přidejte nasekaný česnek, pepř, sůl a podlijte bílým vínem. Maso ve víně duste a po vypaření dolévejte. Na závěr přidejte nasekanou petržel.

Podávejte s brambory nebo tzaziky.

Kuře na řecký způsob

· 6 kuřecích stehen

· 5 rajčat

· 1 cibule

· Česnek

· Olivový olej

· Černé olivy

· 2dcl červeného nebo růžového vína

· Sůl, pepř

Kuře osolte a opepřete. Umístěte jej na pekáč a přidejte nakrájená rajčata, cibuli, česnek a olivový olej. Podlijte červeným vínem (nebo po případě růžovým vínem pro jemnější chuť). Pečte v troubě cca hodinu, dokud kuře nezíská zlatavou barvu.

Servírujte s brambory ozdobené černými olivami.

Řecká musaka

· 700g mletého hovězího masa

· 500g uvařených brambor

· 2 cibule

· 3 lilky

· Česnek

· Řapíkatý celer

· Drcená rajčata v protlaku

· 400ml vývaru

· Máslo

· Mléko

· Hladká mouka

· 3dcl červeného vína

· Sůl, pepř, skořice, bobkový list

· Olivový olej

Nakrájejte cibuli spolu s celerem a česnekem na drobno. Rozpalte olivový olej a zeleninu na něm orestujte. Poté přidejte mleté maso, bobkové listy a protlak. Podlijte vínem a nechte jej vyvařit. Poté přidejte vývar, osolte a opepřete. Až je mleté maso hotové, nakrájejte na plátky lilek a zlehka jej orestujte na pánvi. Okořeňte solí, pepřem a skořicí.

V malém hrnci vedle si připravte bešamel z hladké mouky, másla a mléka.

Vezměte zapékací mísu, na dno nalijte trochu bešamelu, na něj rozprostřete vrstvu masové směsi, na maso dáte lilek, na něj zase plátky brambor a opět zalijete bešamelem. Takto vrstvěte, dokud máte ingredience. Pečte v troubě cca 45 minut.

Přejeme dobrou „prázdninovou“ chuť!

 

reklama: