Středomořská kuchyně patří mezi jednu z nejzdravějších. Je plná čerstvého masa, voňavých bylinek, na slunci vypěstované zeleniny, ale také olivového oleje a vybraného vína. Nechte se okouzlit tradičními pokrmy z Řecka.
Stifado
· 1kg jehněčího masa
· 6 rajčat
· 5 červených cibulí
· 1 rajčatový protlak (nebo drcená rajčata)
· 3dcl červeného vína
· Olivový olej
· Česnek
· Skořice, bobkový list, hřebíček, pepř, nové koření
· Rozmarýn
Maso nakrájejte na větší kousky a osmahněte na olivovém oleji. Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli, česnek, rajčata, protlak a veškeré koření a rozmarýn. Osolte. Po orestování do hrnce přidejte tolik vody, aby bylo maso ponořené a pomalu duste pod pokličkou. Až bude maso měkké (cca 1,5 – 2 hodiny), podlijte červeným vínem a chvilku povařte.
Podávejte s chlebem.
Sofrito
· 1kg telecího masa
· Česnek
· Olivový olej
· 4dcl bílého vína
· Petrželová nať
· Pepř, sůl
· Hladká mouka
Telecí nakrájejte na tenké plátky, které obalte hladkou moukou. Rozpalte olivový olej a maso na něm orestujte z obou stran. Přidejte nasekaný česnek, pepř, sůl a podlijte bílým vínem. Maso ve víně duste a po vypaření dolévejte. Na závěr přidejte nasekanou petržel.
Podávejte s brambory nebo tzaziky.
Kuře na řecký způsob
· 6 kuřecích stehen
· 5 rajčat
· 1 cibule
· Česnek
· Olivový olej
· Černé olivy
· 2dcl červeného nebo růžového vína
· Sůl, pepř
Kuře osolte a opepřete. Umístěte jej na pekáč a přidejte nakrájená rajčata, cibuli, česnek a olivový olej. Podlijte červeným vínem (nebo po případě růžovým vínem pro jemnější chuť). Pečte v troubě cca hodinu, dokud kuře nezíská zlatavou barvu.
Servírujte s brambory ozdobené černými olivami.
Řecká musaka
· 700g mletého hovězího masa
· 500g uvařených brambor
· 2 cibule
· 3 lilky
· Česnek
· Řapíkatý celer
· Drcená rajčata v protlaku
· 400ml vývaru
· Máslo
· Mléko
· Hladká mouka
· 3dcl červeného vína
· Sůl, pepř, skořice, bobkový list
· Olivový olej
Nakrájejte cibuli spolu s celerem a česnekem na drobno. Rozpalte olivový olej a zeleninu na něm orestujte. Poté přidejte mleté maso, bobkové listy a protlak. Podlijte vínem a nechte jej vyvařit. Poté přidejte vývar, osolte a opepřete. Až je mleté maso hotové, nakrájejte na plátky lilek a zlehka jej orestujte na pánvi. Okořeňte solí, pepřem a skořicí.
V malém hrnci vedle si připravte bešamel z hladké mouky, másla a mléka.
Vezměte zapékací mísu, na dno nalijte trochu bešamelu, na něj rozprostřete vrstvu masové směsi, na maso dáte lilek, na něj zase plátky brambor a opět zalijete bešamelem. Takto vrstvěte, dokud máte ingredience. Pečte v troubě cca 45 minut.
Přejeme dobrou „prázdninovou“ chuť!