Robert Fico postřelen

15.05.2024 15:35 | Zprávy

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen po jednání svého kabinetu v obci Handlová. Fico aktuálně míří do nemocnice, pravděpodobného útočníka již policie zadržela. Útok odsoudili všichni politici, včetně odcházející prezidentky Zuzany Čaputové.

Robert Fico postřelen
Foto: Screen Youtube
Popisek: Postřelený Robert Fico

Výstřely podle reportéra slovenského Denníku N padly ve chvíli, kdy Fico po jednání vlády přišel k lidem před kulturním domem v Handlové. Lidé ho vítali, ale pak zazněl výstřel a slovenský premiér padl k zemi. Odtud ho ochranka odnesla do auta, které míří do nemocnice v Banské Bystrici. 

Policisté záhy zneškodnili pravděpodobného pachatele a následně uzavřeli celé okolí místa činu.

Slovenští politici útok odsoudili. „Jsem šokovaná. Robertu Ficovi přeji v této kritické chvíli mnoho sil, aby se z útoku zotavil,“ řekla prezidentka Zuzana Čaputová a útok označila za „brutální a bezohledný“.

Šokovaný je i předseda opoziční strany Progresivní Slovensko Michal Šimečka. „Jakékoliv násilí jednoznačně a ostře odsuzujeme. Věříme, že přemiér Fico bude v pořádku a že tento hrozný čin bude co nejdřív objasněn,“ uvedl Šimečka.

 

 

Podle slovenských novinářů je stav Roberta Fica velmi vážný. Měl být zasažen dvěma až třemi ranami, celkem na náměstí zaznělo pět výstřelů.

Internetem se šíří i video pořízené bezprostředně po střelbě, na kterém ochranka nakládá premiéra do auta a policisté zasahují proti střelci. Tím měl být regionální básník, který čekal ve skupině několika desítek premiérových příznivců, kteří jej chtěli pozdravit po skončení výjezdního zasedání vlády.

Měl být převezen do místní nemocnice a následně transportován vrtulníkem do nemocnice v Banské Bystrici. Se zdravotníky prý komunikoval.

Na Ficově oficiálním účtu se objevila informace, že slovenský premiér je v ohrožení života a přesun do Banské Bystrice byl zvolen proto, že do Bratislavy by to mohlo být na neodkladný zákrok už příliš pozdě. „Přiští hodiny rozhodnou,“ informoval správce premiérova účtu.

Zděšení z činu vyjadřují politici na Slovensku i v zahraničí. Ti často připomínají Ficův postoj skeptický k vyzbrojování Ukrajiny i jeho nedávné závažné obvinění WHO ohledně pandemie covidu.

Vyjadřují se i čeští politici, násilí odsoudil premiér Fiala, ministr zahraničí Lipavský i lídr opozice Andrej Babiš, který uvedl, že se za Roberta Fica modlí.

Prezident Petr Pavel tweetoval: „Útok na Roberta Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti. Robertu Ficovi přeji, aby z tohoto incidentu vyšel bez následků“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Toto je demokracie? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMirioslava , 15.05.2024 16:34:58
Může za to vybičovaná atmosféra, která zavládla po zvolení Roberta Fica premiérem. Ve společnosti - i médiích. Na Slovensku i u nás. Čeští vládní představitelé včetně premiéra P. Fialy mu ani nepopřáli k jeho demokratickému zvolení premiérem slovenské vlády. ??

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Zvracím. Hloupí Češi. Tady to máte.“ Vyřizování účtů od první minuty

23:51 „Zvracím. Hloupí Češi. Tady to máte.“ Vyřizování účtů od první minuty

Ihned po zveřejnění výsledků evropských voleb v Česku zavládlo na sociálních sítích překvapení a mís…