Velikonoční nádivka
podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu v Praze
Recept pro 4 osoby:
- 4 ks rohlíků
- 100 g brokolice
- 50 g špenátu
- 50 g hrášku
- 50 g fenyklu
- 50 g karotky
- 30 g másla
- 150 ml plnotučného mléka
- špetka muškátového oříšku
- 20 ml extra panenského olivového oleje
- 3 ks vejce
- pažitka, petržel, medvědí česnek, libeček, kopřivy - dle vlastní chuti
Postup:
- Rohlíky nakrájíme na kostky 1 na 1 centimetr a opečeme pod grilem do zlatavé barvy. Zeleninu pokrájíme a blanšírujeme 2 minuty v dobře osolené vodě.
- Rohlíky smícháme s mlékem, žloutky, olivovým olejem a necháme 3 minuty odstát. Vyšleháme si tuhý sníh z vaječných bílků. Vložíme zeleninu a sníh z bílků a dochutíme solí, muškátovým oříškem a bylinkami podle vlastní chuti.
- Pečeme v másle vytřené formě v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 až 15 minut. Ozdobíme okurkou, kapary a bylinkami.
Velikonoční paštika
podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách
Suroviny pro 6 osob:
- 400 g listového těsta
- 400 g libového vepřového masa
- 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle chuti (můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích)
- 150 g kvalitní šunky
- 250 g zelené bylinky (½ čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí...)
- 3 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 7 vajec + 1 žloutek (na potření)
- sůl, pepř
- forma na biskupský chlebíček
Postup:
- Dejte vařit 6 vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou.
- Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.
- V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.
- Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a zkrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.
- Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbylo cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem.
- Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte. Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte.
- Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečícím papírem.
- Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkatým nožem na chléb.
Velikonoční bublanina s vaječným koňakem
podle Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích
- 5 vajec
- 250 g cukr krystal
- 250 g mouka hladká
- 100 ml oleje
- 100 g čokolády na vaření
- prášek do pečiva
- 1 dcl vaječný koňak
- 50 g mandlové lupínky
- máslo na vymazání.
- Vejce vyšleháme do husté pěny s cukrem a hladkou mouku si promísíme přes sítko s kypřícím práškem. Za pomalého míchání přidáme k ušlehaným vajíčkům olej. Polovinu promíchané směsi si dáme do sáčku a do druhé přimícháme rozpuštěnou čokoládu a taktéž dáme do sáčku.
- Pečící nádobu (případně Pečenku) vymažeme do poloviny máslem a vysypeme mandlovými lupínky, nastříkáme střídavě směs na pásky a druhou vrstvu do mřížky. Pečeme 30 až 35 minut. Po upečení polijeme koňakem a necháme vychladnout .
Mazanec s mandlovým posypem
Podle pekařů Antonínova pekařství
- 155 g hladké mouky
- 45 g cukru
- 6 g droždí
- 1 vejce
- 40 ml mléka
- 62 g másla
- 1 lžička rumu nebo vaječného likéru
- citrónová kůra
- špetka soli
- 20 g rozinek
- sekané mandle na posyp
- Ze všech ingrediencí (kromě mandlí) vypracujte těsto bochánek pak nechte přibližně hodinu až dvě nakynout v teple (ve teplé troubě, zabalené v utěrce na topení apod.)
- Mazanec před pečením potřete vajíčkem, uprostřed ho nakrojte do typického křížku a posypte mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 170 až 180 stupňů Celsia do zhnědnutí a zkontrolujte špejlí, jestli je dost propečený.
Upečte si zeleného beránka:
6. dubna 2012 |
Jidášky se skořicí
Podle pekařů Antonínova pekařství
- 155 g hladké mouky
- 45 g cukru
- 6 g droždí
- 1 vejce
- 39 ml mléka
- 62 g másla
- 1 lžička rumu
- citronová kůra
- špetka soli
- skořice nebo skořicový cukr na posyp
Zaděláme si těsto, ze kterého začneme válet dlouhé „nudle“ o průměru jednoho centimetru. Nasekáme na kratší kusy a zakroutíme z nich nejrůznější tvary - esíčka, uzly apod. Jidášky necháme nakynout na teplém místě, posypeme skořicí a krátce pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud nezhnědnou.
Torta Pasqualina
Pokud rádi zkoušíte něco nového, můžete vyzkoušet slaný italský velikonoční koláč.
Suroviny:
- 2 balení listového těsta kulatého tvaru
- 1 kg mangoldu
- 500 g ricotty
- 5 vajec
- ½ nakrájené cibule
- 60 g nastrouhaného parmazánu
- extra panenský olivový olej
- máslo
- majoránka
- sůl a pepř
- Mangold očistěte, ponechejte si pouze zelené části. Nakrájejte na tenké proužky, které dvě až tři minuty spaříte ve vroucí osolené vodě. Slijte a nechejte vychladnout. V pánvičce osmahněte ve dvou lžících olivového oleje cibuli, přidejte osušený mangold a několik minut restujte. Vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, polévkovou lžící majoránky, sůl a pepř.
- Pečící formu na koláč o průměru 22 cm s vysokými zkosenými stranami vymažte máslem a vysypte moukou. Rozválejte první placku listového těsta, vložte do formy, okraje těsta nechte přesahovat přes stěny. Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla.
- Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte. Okraje spodní a horní placky spojte k sobě. Celý povrch koláče pomažte olejem. Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte zhruba hodinu. Podávejte vlažné či studené.