Losos se zeleným chřestem
Ingredience:
- 800 g filetů z lososa, bez kůže
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg zeleného chřestu
- 2 lžíce másla
- 4 snítky kopru
- 1 citron
Pracovní postup:
- Filety z lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a lososa zprudka opečeme. Vyjmeme ho z pánve, přendáme na talíř a dáme stranou.
- Chřest zbavíme dřevnatých konců a poslední třetinu výhonku oloupeme. Spaříme ho ve vroucí osolené vodě a necháme okapat. Výhonky rozložíme na dno zapékací mísy, položíme na ně opečeného lososa a pokapeme rozpuštěným máslem. Přidáme opláchnuté 3 snítky kopru. Mísu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Dopékáme cca 10-15 minut.
- Lososa s chřestem rozdělíme na talíře, přelijeme výpekem a dozdobíme zbylým koprem natrhaným na menší kusy. Podáváme s kousky citronu na zakápnutí.
Bílý chřest s octovou zálivkou a pečenými brambory
Ingredience:
- 2 svazky jarních bylinek (kerblík, pažitka, dobromysl, estragon)
- 2 šalotky
- 4 lžíce bílého vinného octa
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- ½ lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 5 lžic olivového oleje
- 1,5 kg bílého chřestu
- špetka cukru
Na přílohu:
- 1 kg brambor
- 100 ml 33% smetany
- sůl a drcený černý pepř
- máslo na vymazání
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na tenká kolečka. Smícháme je se smetanou, ochutíme solí a pepřem a naskládáme do vymazané zapékací formy. Zakryjeme pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 90 minut, až budou brambory měkké a zlatavé.
- Bylinky opláchneme, otřepeme dosucha, odtrhneme lístky a pokrájíme nadrobno. Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Ocet promícháme se špetkou soli a pepře, hořčicí, medem, pomerančovou kůrou a šalotkou. Pak tenkým pramínkem zašleháme olej, aby vznikla krémová omáčka.
- Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a oloupeme. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody se solí a cukrem. Vložíme chřest a vaříme 8-12 minut na skus. Vyjmeme ho, necháme okapat a dáme na talíř. Výhonky přelijeme zálivkou, posypeme bylinkami a necháme zakryté krátce odpočinout.
- Hotové brambory necháme lehce zchladnout, vyndáme z formy a rozkrájíme na porce. Podáváme společně s chřestem.
Kuře se zeleným chřestem
Ingredience:
- 500 g brambor
- sůl
- 100 g másla
- 1 svazek jarní cibulky
- drcený barevný pepř
- 4 kuřecí prsní řízky
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 350 ml drůbežího vývaru
- 3 snítky estragonu
- 200 g zeleného chřestu
- 180 g zakysané smetany
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kusy a dáme do hrnce s osolenou vodou. Přivedeme je k varu a povaříme asi 10-15 minut doměkka. Scedíme je, přidáme máslo a očištěnou nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Brambory rozmačkáme, osolíme, opepříme a uchováme v teple.
- Kuřecí prsní řízky očistíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Na pánvi rozehřejeme olej a zvolna na něm opečeme maso a cibuli. Když začne zlátnout, přidáme prolisované stroužky česneku.
- Obsah pánve zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme omyté snítky estragonu. Přivedeme k mírnému varu a dusíme 5 minut. Pak přidáme očištěný chřest, smetanu a dusíme ještě cca 3 minuty. Estragon odstraníme a kuře s chřestem podáváme s brambory.
Koláč s chřestem a chilli papričkami
Ingredience na korpus:
- 150 g másla
- 150 g tvarohu
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- sůl
Na náplň:
- 100 ml smetany
- 200 ml kysané smetany
- 2 vejce
- ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 lžíce nasekané petržele
- 1 červená cibule
- 400 g zeleného chřestu
- 200 g parmské šunky
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 1 chilli paprička
Pracovní postup:
- Máslo smícháme s tvarohem a vejcem, postupně přidáme mouku a osolíme. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout.
- Mezitím smícháme smetanu s kysanou smetanou, vejci, muškátovým oříškem, petrželkou a osolíme.
- Formu vyložíme pečicím papírem, těsto rozválíme na plát a vyložíme jím formu. Cibuli a chřest oloupeme. Chřest lehce povaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak ho ochladíme pod studenou vodou a necháme okapat.
- Dno korpusu pokryjeme povařeným chřestem, nakrájenou červenou cibulí a šunkou. Zalijeme rozšlehanou směsí, posypeme nastrouhaným sýrem a nakrájenou chilli papričkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30-40 minut.