Doporučujeme

Je čas si užít chřest. Zapečte ho do koláče, nebo servírujte s lososem

  • 4
Bílý, nebo zelený, oba jsou jednoduše skvělé. Chřest je zbytečně přehlížená lahůdka, kterou musíte milovat. Jestli nevíte jak ho připravit, zkuste se inspirovat našimi recepty.
Losos se zeleným chøestem

Losos se zeleným chřestem

Ingredience:

  • 800 g filetů z lososa, bez kůže
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg zeleného chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 4 snítky kopru
  • 1 citron

Pracovní postup:

  1. Filety z lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a lososa zprudka opečeme. Vyjmeme ho z pánve, přendáme na talíř a dáme stranou.
  2. Chřest zbavíme dřevnatých konců a poslední třetinu výhonku oloupeme. Spaříme ho ve vroucí osolené vodě a necháme okapat. Výhonky rozložíme na dno zapékací mísy, položíme na ně opečeného lososa a pokapeme rozpuštěným máslem. Přidáme opláchnuté 3 snítky kopru. Mísu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Dopékáme cca 10-15 minut.
  3. Lososa s chřestem rozdělíme na talíře, přelijeme výpekem a dozdobíme zbylým koprem natrhaným na menší kusy. Podáváme s kousky citronu na zakápnutí.
Bílý chøest s octovou zálivkou a peèenými brambory

Bílý chřest s octovou zálivkou a pečenými brambory

Ingredience:

  • 2 svazky jarních bylinek (kerblík, pažitka, dobromysl, estragon)
  • 2 šalotky
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • ½ lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1,5 kg bílého chřestu
  • špetka cukru 

Na přílohu:

  • 1 kg brambor
  • 100 ml 33% smetany
  • sůl a drcený černý pepř
  • máslo na vymazání 

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na tenká kolečka. Smícháme je se smetanou, ochutíme solí a pepřem a naskládáme do vymazané zapékací formy. Zakryjeme pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 90 minut, až budou brambory měkké a zlatavé.
  2. Bylinky opláchneme, otřepeme dosucha, odtrhneme lístky a pokrájíme nadrobno. Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Ocet promícháme se špetkou soli a pepře, hořčicí, medem, pomerančovou kůrou a šalotkou. Pak tenkým pramínkem zašleháme olej, aby vznikla krémová omáčka.
  3. Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce a oloupeme. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody se solí a cukrem. Vložíme chřest a vaříme 8-12 minut na skus. Vyjmeme ho, necháme okapat a dáme na talíř. Výhonky přelijeme zálivkou, posypeme bylinkami a necháme zakryté krátce odpočinout. 
  4. Hotové brambory necháme lehce zchladnout, vyndáme z formy a rozkrájíme na porce. Podáváme společně s chřestem.
Kuøe se zeleným chøestem

Kuře se zeleným chřestem

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • sůl
  • 100 g másla
  • 1 svazek jarní cibulky
  • drcený barevný pepř
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 350 ml drůbežího vývaru
  • 3 snítky estragonu
  • 200 g zeleného chřestu
  • 180 g zakysané smetany

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kusy a dáme do hrnce s osolenou vodou. Přivedeme je k varu a povaříme asi 10-15 minut doměkka. Scedíme je, přidáme máslo a očištěnou nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Brambory rozmačkáme, osolíme, opepříme a uchováme v teple.
  2. Kuřecí prsní řízky očistíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Na pánvi rozehřejeme olej a zvolna na něm opečeme maso a cibuli. Když začne zlátnout, přidáme prolisované stroužky česneku.
  3. Obsah pánve zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme omyté snítky estragonu. Přivedeme k mírnému varu a dusíme 5 minut. Pak přidáme očištěný chřest, smetanu a dusíme ještě cca 3 minuty. Estragon odstraníme a kuře s chřestem podáváme s brambory.
Koláè s chøestem a chilli paprièkami

Koláč s chřestem a chilli papričkami

Ingredience na korpus:

  • 150 g másla
  • 150 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • sůl

Na náplň:

  • 100 ml smetany
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 vejce
  • ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 1 červená cibule
  • 400 g zeleného chřestu
  • 200 g parmské šunky
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 chilli paprička

Pracovní postup:

  1. Máslo smícháme s tvarohem a vejcem, postupně přidáme mouku a osolíme. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout.
  2. Mezitím smícháme smetanu s kysanou smetanou, vejci, muškátovým oříškem, petrželkou a osolíme.
  3. Formu vyložíme pečicím papírem, těsto rozválíme na plát a vyložíme jím formu. Cibuli a chřest oloupeme. Chřest lehce povaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak ho ochladíme pod studenou vodou a necháme okapat.
  4. Dno korpusu pokryjeme povařeným chřestem, nakrájenou červenou cibulí a šunkou. Zalijeme rozšlehanou směsí, posypeme nastrouhaným sýrem a nakrájenou chilli papričkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30-40 minut.

  • Vybrali jsme pro Vás