Pikantní zázrak ve skleničce. Domácí kimči dodá energii a pomůže hubnout

Kvašené zelí kimči je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuhle pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu! A vy můžete taky. Jak na to?

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Fermentovaná zelenina kimči pochází z Koreje, v posledních letech se však úspěšně zabydlela i v západní kuchyni. Není divu, tento kvašený pikantní salát je totiž velmi prospěšný zdraví.

Jedním z nejvýznamnějších benefitů kimči je jeho obsah probiotik, která podporují vyváženou střevní mikroflóru. Činnost probiotických bakterií navíc šetří organismu práci při trávení a tělo může energii použít na jiné procesy.

Kimči obsahuje antioxidanty, vitaminy i minerály, které tělu pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a cukrovky. Konzumací kimči také podpoříte funkci mozku a nervového systému, dokonce prý napomáhá k snížení hladiny stresu. Je rovněž významným antivirotikem, díky kterému posilujete svou imunitu.

Skvělým způsobem, jak dostat tělo opět do formy jak po fyzické, tak i po psychické stránce, může být detox. Stačí zvýšit fyzickou aktivitu, odlehčit jídelníček, zařadit do něj zdraví prospěšné potraviny – třeba právě takové, jako je kimči, a pohlídat si dostatečný příjem tekutin.

Jedná se o perfektní volbu pro každého, kdo hledá nějaké zdravé a chutné jídlo. Lze ho servírovat samostatně, jako křupavý salát k jinému pokrmu nebo si jím zpestřit odpolední svačinu.

Fermentátorka: Domácí kvašení je vzpoura proti potravinářskému průmyslu

Tuto fermentovanou zeleninu, jejímž základem je čínské zelí, si můžete připravit i sami doma. Počítejte ovšem s dostatkem času, než proběhne hlavní proces fermentace.

Tip: Jako nakopávač imunity může posloužit i nálev z kimči, který je plný vitaminů. Funguje podobně jako zázvorové shoty, takže pro zlepšení zdraví stačí malá dávka každé ráno.

Co kimči umí?

1. Obsahuje probiotika rodu Lactobacillus, která napomáhají správné funkci zažívání a zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry.

2. Díky nízkému počtu obsažených kalorií pomáhá hubnout.

3. Má nízký glykemický index, tedy zasytí na delší dobu.

4. Je zásobárnou vlákniny, urychluje trávení a zabraňuje zácpě.

5. Posiluje imunitu a podporuje kardiovaskulární systém.

Koøenìné zelí namaèkáme do èisté sklenice tak, aby byla vrchovatá. Uzavøeme ji...

Domácí kimči

Budete potřebovat:
12 velkých listů pekingského zelí
1/4 hrnku mořské soli
2 lžičky krupicového cukru
1 jarní cibulku
2 cm čerstvého kořene zázvoru
1/4 hrnku mleté sladké papriky
1/2 lžičky chilli
2 lžíce rybí omáčky
5 g rýžové mouky

Příprava:
1. Zelí nakrájíme na kousky a promícháme se solí a cukrem. Zakryjeme a necháme ho v míse asi 12 hodin odležet v teple.

2. Do mixéru vložíme bílou část jarní cibulky, na kousky nakrájený oloupaný kus zázvoru, přidáme papriku, chilli, rybí omáčku a vše rozmixujeme na pastu.

3. Mouku povaříme ve 120 ml vody a vmícháme do kořenicí pasty. Tu pečlivě promícháme s odleželým nasoleným zelím. Přidáme nakrájenou zelenou část jarní cibulky.

4. Okořeněné zelí namačkáme do čisté sklenice, aby byla vrchovatá. Uzavřeme ji vyvařeným víčkem, vložíme do ledničky a necháme v chladu fermentovat alespoň 48 hodin.

1. listopadu 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Smetanové koláèky s ovocnou omáèkou

Střední

90 min

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepøová panenka s pepøovou omáèkou

Střední

90 min

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Špagety s omáèkou a bazalkovým pestem

Střední

30 min

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Střední

40 min

Dokonale vychucená krémová polévka, která stojí za vyzkoušení.

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až sto korun, což...

Dohra sporu o prsa Arichtevy. Lidé nadávají Blažkovi, jeho žena se omluvila

Herečka Veronika Arichteva (38) vyzvala lidi na sociálních sítích, aby přestali nadávat a vyhrožovat jejímu kolegovi...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...