Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE. |
- 2,10 kg mouky (napůl hladká a hrubá)
- 1 dkg soli
- 35 dkg cukru
- citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu (limetky)
- 1,5 pytlíčku vanilkového cukru
- muškátový oříšek (trošku, tak 2 - 3 strouhnutí)
- 7,5 dkg droždí
- 3/4 l mléka
- 3 žloutky a celé vejce
- 35 - 40 dkg tuku (půlka z toho by mělo být sádlo, druhá půlka Hera)
- mandle (celé oloupané i plátky na posypání)
- lískové oříšky
- vlašské oříšky
- rozinky a sušené brusinky
1. Nejdřív si připravíme kvásek (droždí, troška cukru a mouky a vlažného mléka) a necháme ho vzejít. Mezitím necháme rozpustit tuky a necháme je vychladnout.
2. Vpracujeme kvásek a část ingrediencí (mléko, cukr, citr. kůra, mušk. oříšek, vajíčka) do mouky a vypracujeme těsto.
3. Do hotového vláčného těsta vpracujeme zbytek ingrediencí (rozinky, brusinky, mandle a oříšky nasekané na větší kousky) a necháme minimálně hodinu kynout.
4. Pak vytvarujeme mazance, potřeme je bílkem a posypeme hojně plátky mandlí. Doprostřed uděláme křížek, aby mazanec nepraskl. Necháme odpočinout a pečeme pomalu do zlatova uprostřed trouby. Zkoušíme špejlí, dokud se lepí těsto na špejli.
TIP: Babička pekla věnce (dokola vánočka) propeče se rychleji, ale mazanec je mazanec. Těsto je také možné připravit v pekárně chleba.