internetWEEK.cz menu TOPlist

Tajemství jezera Vostok

Tajemství jezera Vostok

Někdy se může zdát, že naše planeta již nemá žádná tajemství. Jenomže někdy stačí málo a vše může být jinak. Hluboko pod velkým ledovým příkrovem v Antarktidě učinili vědci naprosto úžasný objev.

 

Tajemství jezera Vostok

Někdy se může zdát, že naše planeta již nemá žádná tajemství. Jenomže někdy stačí málo a vše může být jinak. Hluboko pod velkým ledovým příkrovem v Antarktidě učinili vědci naprosto úžasný objev. Našli jedno z největších jezer na světě, které samo o sobě je neuvěřitelnou hádankou a zároveň i výzvou pro vědce z celého světa. Vědci se snaží zoufale nějakým způsobem dostat do tohoto jezera, protože jeho extrémní prostředí může být domovem unikátních rostlin a živočišných druhů, které jsme doposud nikdy neměli možnost vidět. Jenomže toto všechno má několik velkých háčků.

Ten první se nachází hned na povrchu. Mezi samotným jezerem a povrchem se totiž nachází asi čtyři kilometry ledu a teprve pod touto ledovou krustou je nejčistší voda na této planetě obsahující životodárnou tekutinu starou mnoho milionů let. Již nyní lze beze sporu říci, že toto jezero je jednou z největších výzev vědy na počátku 21. století. A kdy to všechno začalo? V roce 1957 Rusové založili vzdálenou základnu v prostorách Antarktidy, která nesla jméno „stanice Vostok“.

Faktem ale je, že se tato stanice stala záhy synonymem pro utrpení v závislosti na klimatických podmínkách. Představte si, že jste vzdáleni asi tak 1000 kilometrů od nejbližšího pobřeží a nacházíte se v podmínkách, kde byla naměřena nejchladnější teplota na naší planetě.
Stalo se tak 21. července 1983, kdy bylo opakovaně po sobě naměřeno -89 stupňů Celsia. Je tedy více než zřejmé, že za těchto podmínek není myslitelná přítomnost kapalného jezera. Jenomže v roce 1970 jeden z britských týmů přelétal nad výše uvedenou lokalitou a měl zapnutý letecký radar, prostřednictvím kterého mapoval pod ledem hornaté podloží.

Ve chvíli, kdy tento tým přelétával nedaleko základny Vostok, jejich radar náhle změnil charakteristiku stopy, která odpovídala vodním parametrům. A to byl první důkaz toho, že zdejší led skrývá nějaké skutečně velké tajemství. Ale o dvacet let později se toto podezření díky satelitní technice změnilo v jistotu.

Ukázalo se, že pod ruskou základnou Vostok se nachází obrovské jezero. Jedno z největších na světě o rozloze 10 000 kilometrů čtverečních a hloubkou až 500 metrů. A tak vznikla teorie, která říká, že toto jezero může existovat pouze proto, že led funguje jako obrovská izolační přikrývka, která zachytává dostatek zemského tepla k roztavení samého dna ledového příkrovu. Přišlo se však i na jiné velmi úžasné věci. O tom ale již v samotném dokumentárním snímku

 

Zdroj: Youtube.com

Další příspěvky autora: michelllin


Články ve stejných kategoriích:

Z domova   Ze zahraničí   Záhady   Tajemství   Tajemno   Mystéria   Jezero Vostok  


Kategorie Tajemství


Záhadní pravěcí tvorové ožívají!Záhadní pravěcí tvorové ožívají!
Na naší planetu kdysi dávno dopadl asteroid obřích rozměrů a všechny dinosaury a jiná pravěká zvířata zahubil. Takto by to mělo být. Co když se ale přizpůsobili změnám a kdesi v hlubokých pralesích a vodách žijí dodnes?



Záhadní staří KréťanéZáhadní staří Kréťané
Odkud se vzali a jak mohli na skalnatém ostrově uprostřed Středozemního moře vytvořit původní obyvatelé Kréty skvělou civilizaci před několika tisíci lety? To člověka napadne, když navštíví tento středomořský ostrov.



Skryté poselství dolarové bankovkySkryté poselství dolarové bankovky
Všechny měny na světě mají svůj určitý význam. Jsou na nich zobrazeny osobnosti, či znaky země. Jednodolarová bankovka má však skrývat něco víc!



Americké špionážní tajemství odhaleno! Americké špionážní tajemství odhaleno!
Video na LiveLeak názorně předvádí, jak moderní tajné služby dokážou sledovat každého člověka na zemi. Američané se obávají, že přijdou o své soukromí, až budou mít nad hlavami tisíce dronů.



Fenomén jménem GuadalupeFenomén jménem Guadalupe
Turínské plátno zná asi každý. V Latinské Americe (Mexiko) existuje jeho obdoba, která ovlivnila dějiny kontinentu a dala za vznik některým národům. Obraz Panny Marie Guadalupské je stále opředen tajemstvími. Co na to věda a co mýty?



Vzrušující tajemství pyramidVzrušující tajemství pyramid
Už desítky let jsou pyramidy za mediální hvězdy. Stále fascinují. Sfinga je symbol tajemství. Dokonce i Česká televize odvysílala cyklus „Pyramidy“ Carmen Boulterové s alternativním pohledem na tyto stavby.



Ukrývá podzemní továrna Richard poklad?Ukrývá podzemní továrna Richard poklad?
Nacisté získali mnoho pokladů. Předpokládá se, že některé jsou ukryty i stovky metrů pod zemí v bývalé podzemní továrně Richard. Jaká tajemství jsou pohřbena v prostorech s nejasným účelem?



Co vlastně viděl Neil Armstrong na Měsíci?Co vlastně viděl Neil Armstrong na Měsíci?
První pozemšťan, který vkročil na Měsíc, zemřel 25. srpna 2012. Neil Armstrong se po návratu Apolla 11 uzavřel do sebe. Možná k tomu byl donucen. Podle některých svědectví viděli kosmonauti na Měsíci UFO.



Isla del Coco aneb co ukrývá Kokosový ostrov?Isla del Coco aneb co ukrývá Kokosový ostrov?
Na světě je mnoho krás, které ukrývají svá tajemství. Právě jednou takovou je ostrov v Pacifickém oceánu. Na tomto nevelkém ostrově totiž mají být ukryté poklady uloupené piráty!



Tajemná Mona Lisa aneb kdo byla Vinciho modla?Tajemná Mona Lisa aneb kdo byla Vinciho modla?
Záhadná, krásná žena, přesně taková byla Mona Lisa. Kdo ale Vinciho modelka vlastně byla? Objevilo se mnoho teorií a domněnek. Která je ta správná?




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí