internetWEEK.cz menu TOPlist

Čím dál víc lidí volá po revoluci jako na Islandu

Čím dál víc lidí volá po revoluci jako na Islandu

Není náhodou, že o revoluci na Islandu víme tak málo. Dala příklad lidem na celém světě, jak vzít moc do svých rukou. Přímá demokracie v 21. století nemusí být snem…

 

Čím dál víc lidí volá po revoluci jako na Islandu

Z televizních zpráv se o Islandu mnoho nedozvíme. Není to náhoda. Mocným se myšlenka přímé demokracie do krámu nehodí. Islanďané ale byli pašáci, a proto si lidé tyto informace sdělují mezi sebou přímo. Tak jako článek http://internetweek.cz/island/islandska-revoluce-take-jste-o-ni-neslyseli >>>

 

Volání po revoluci jako na Islandu

Stačí jen chvíli hledat a zjistíte, že v Evropské unii i České republice existuje celá řada aktivit za přímou demokracii. Aktivní je například Národní rada (www.narodni-rada.cz), která do Prahy na Václavské náměstí pozvala jednoho ze strůjců revoluce na Islandu. Hordur TORFA vystoupí 15. a 16. března 2012.

 

Aktualizace: Hordur TORFA v Praze na Václavském náměstí

Slyšet je také Milan Valach z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, jako mluvčí Hnutí za přímou demokracii (www.hzpd.cz), viz. článek http://internetweek.cz/revoluce/proc-se-lide-nechaji-trpne-ponizovat-a-okradat.

 

Tyto hlasy se však ozývají jednotlivě, a tudíž slabě. Navíc volají po revoluci v ulicích, což je podle mého názoru chyba.

 

Revoluce v ulicích není nic proti revoluci u voleb

Nežijeme v Africe. Máme demokratické zřízení a právo volit. V ulicích proto nemůžeme dosáhnout ničeho lepšího.

 

Island řešil akutní problém. Krach země, za který byli přímo odpovědní představitelé vlády. Lidé v ulicích dosáhli odstoupení vlády a prosazení nových zákonů přímo posilujících vliv občanů. Nutné je však podotknout, že dělat revoluci s 320 tisíci obyvatel je jiné než s 10 miliony.

 

Česká republika, ani my její občané, akutní problém neřešíme. Jen remcáme. Politika posledních vlád se nám nelíbí. Ani všudypřítomná korupce, srážející nás na úroveň rozvojových zemí. Ale nemáme možnost s tím jako rukojmí dvou velkých politických stran cokoliv udělat. Opravdu?

 

 

Kroužkování ve sněmovních volbách v roce 2010 ukázalo chuť lidí něco změnit. V podstatě proběhla první polistopadová revoluce, která měla politikům ukázat, kdo že je pánem a kdo že má sloužit. Tato revoluce, jak se i zpětně ukazuje, byla dokonalá. Nikdo nemůže tvrdit, že byla někým řízená a zmanipulovaná. Tak, jako například ona listopadová v roce 1989. Každá další revoluce v ulicích tento stín pochybností ponese. A zřejmě oprávněně. Viz. článek http://internetweek.cz/armada/neverim-spontanni-revoluce.

 

Po dvou letech se však ukázalo, že výstraha v podobě malé občanské revoluce byla pro politiky nedostatečná, a proto je potřeba dobře se připravit na další volby. A to důsledně. Již není možné spoléhat na sliby, nebo na dosazení politiků ze dna kandidátky.

 

Je potřeba zásadně změnit volební systém tak, aby byl funkční. Tak, aby měli občané možnost do řízení svého státu mluvit, pokud budou chtít. Zastupitelská demokracie možná byla výborná ve starém Řecku, kdy lidé nebyli vzdělaní, měli to do parlamentu daleko a fyzicky by se do něj ani nevešli. Dnes, v 21. století je však situace zcela rozdílná. Nové technologie smazaly jakékoliv vzdálenosti a na každém dílčím rozhodnutí se mohou z technického hlediska zcela jednoduše podílet všichni občané. Pokud budou chtít si toto právo prosadit.

 

Co může znamenat přímá demokracie?

Přímá demokracie může znamenat možnost podílení se na všech rozhodnutích státu. Na hlasování o všech zákonech. Nebo předat svůj hlas zástupci, pokud se o politiku nechci zajímat. Avšak s možností tento hlas odebrat a dát kdykoliv někomu jinému. Technicky to problém není. Je to jen o tom, zda to například takto chceme. A bude-li nás většina.

 

Ctěme demokracii

Podřiďme se systému a využijme jej ve svůj prospěch stejně, jako jej využívají politici. Řekněme jim NE ve volbách. Přestaňme volit stále dokola menší zlo. A je jedno, jestli je modré nebo oranžové.

 

Vytvořme nové občanské fórum, zahrnující lidi zleva i zprava, které bude založené od počátku jako jednoúčelová politická strana na principech přímé demokracie a odvolatelnosti kohokoliv, včetně zakladatelů.

 

Obsaďme parlament normálními lidmi, kteří změní ústavu tak, aby umožňovala přímou demokracii. Aby vláda nebyla politická. Aby se o odborné věci starali odborníci. Všichni si musí uvědomit, že tato země je naše firma, ve které jsme akcionáři. Že máme právo rozhodovat na valné hromadě o všem podstatném a jmenovat odborníky do čela, aby vůli většiny hlasů změnili ve skutečnost. S odpovědností za omyly a škody, které nám akcionářům při správě způsobí.

 

Je to jen sen nebo možná realita?

Pokud Česká republika mohla uzákonit jako první země na světě, že podnikatelé a státní orgány musí mezi sebou elektronicky komunikovat (datové schránky), nevidím z technického hlediska jediný problém, aby mohli všichni občané elektronicky hlasovat o zákonech stejně, jako by seděli v parlamentu. Nebo svůj hlas dali svému zástupci. Každý zákon tak může mít váhu rozhodnutí celé občanské společnosti, referenda.

 

Ani poslanci nejsou odborníky na vše, a proto mají celou řadu poradců. Služby stejných poradců však mohou využívat při svém rozhodování i občané. Riziko může být pouze v tom, kým si necháme našeptávat.

 

Přímou volbu prezidenta nám politici slibovali dvacet let. Vždy se ale báli, zda my obyčejní lidé nezvolíme na Hrad Krtečka nebo jinou zábavnou postavičku. Otázkou je, zda je společnost schopná odolat sladkému populismu. V případě, že si občané uvědomí, že rozhodují o vlastní firmě a že na každém hlasu opravdu záleží, nebál bych se. Musí však být všem jasné, že hlasem je rozhodnuto. Ne jako v současných volbách, kdy se vůle občanů překroutí, zmačká a odkopne. Řada lidí má potom dojem, že politiky vytrestá nevolením, čímž získávají jedině extrémisté.

 

Máme internet, sociální sítě a e-maily. A vlastní rozum. Tedy vše, co k poklidnému občanskému převratu potřebujeme.

Je jen na Vás, co chcete. Upřednostňujete současný systém čtyřletého neomezeného rozhodování politiků proti vůli občanů a výsledku voleb? Střídání předvolebních slibů a zklamání? Bezmocné pozorování dění, které nemůžeme ovlivnit?. Rozkrádání země s úsměvem za bílého dne? Zadlužování našich dětí a vnoučat? Čtete-li tyto řádky až sem, nevěřím tomu. Ale pokud chcete změnu, je to i na Vás. Nečekejte, že to za Vás udělají ostatní. Uvědomte si, že Česká republika je i Vaší firmou, o které máte právo rozhodovat. A to s veškerou odpovědností tak, jako rozhodujete o své domácnosti nebo firmě.

 

Jestli chcete změnu, oslovte lidi a občanské aktivity, co dosud neztratili morální kredit. Lidi, kterým dáme šanci ovládnout parlament jen a pouze za účelem získání přímé demokracie pro nás všechny. Pošlete tuto šanci dál svým přátelům a známým. Bez rozhodnutí většiny to nepůjde a ta většina začíná právě u Vás!

 

Další příspěvky autora: Beryl


Články ve stejných kategoriích:

Přímá demokracie   Referendum   Revoluce   Z domova   Zajímavá myšlenka  


Kategorie Revoluce


Robotická revoluce a práce budoucnosti: Komu vezmou roboti místo? Co je a co není perspektivní zaměstnání?Robotická revoluce a práce budoucnosti: Komu vezmou roboti místo? Co je a co není perspektivní zaměstnání?
Jestli je Vám dnes padesát, o práci se zřejmě bát nemusíte. Alespoň co se robotů týče. Ale přemýšlíte-li, co studovat, zbystřete. Řadu povolání již automatizace vymýtila. A ještě více jich čeká jistý ortel. Svět se mění…



Island – je po revoluciIsland – je po revoluci
Sledovali jsme politický vývoj na Islandu s velkým zájmem. Reprezentoval národní odpor malého evropského národa proti zkorumpovaným politikům a nadnárodním bankám.



Česko Slovenská korupční kauza GorilaČesko Slovenská korupční kauza Gorila
Korupce na nejvyšších místech ve Slovenské vládě má příliš společných jmenovatelů s Českem. S tím rozdílem, že plyšové gorily nebudeme lynčovat. My máme rádi Moju….



Islandská revoluce: také jste o ní neslyšeli?Islandská revoluce: také jste o ní neslyšeli?
Z médií víme, že nám Island nadělil krizi v roce 2008. Že britské banky na Islandu přišly o peníze. Islanďané však našli a potrestali viníky. A ukázali lidem nejen v Evropě a Americe, co mají dělat. Islanďané si zemi vyčistili, zbytek světa má šanci…



Tenkrát na Západě Tenkrát na Západě
Amerika se změnila. Odcizila se Západu... Sociální rozklad této bohaté země doslova vyráží dech.



V Anglii zavřou dva mladíky na čtyři roky za statusy na FacebookuV Anglii zavřou dva mladíky na čtyři roky za statusy na Facebooku
Dva mladíci asi nikdy nepomyslili na to, že za nabádání svých facebokových kamarádů k nepokojům vyfasují čtyři roky ve vězení.



Nevěřím na spontánní revoluceNevěřím na spontánní revoluce
Skoro každý den dostávám od čtenářů, nebo sám nacházím odkazy na optimisticky laděné články o obrovských protestech tu ve Španělsku, tu v Řecku, tu na Islandu.


Kategorie Z domova


8 startupů, které nás v poslední době zaujaly8 startupů, které nás v poslední době zaujaly
S fenoménem startupů je spojeno v první řadě Silicon Valey. Ale i v České republice se zrodila řada skvělých nápadů, které mohou dobít svět.



Videa: Brno jak ho neznáteVidea: Brno jak ho neznáte
Podívejte se na tři zajímavá videa o Brně a jeho okolí.



Hiporehabilitace: Když koně pomáhají lidemHiporehabilitace: Když koně pomáhají lidem
Koně mohou postižené postavit na nohy. Nebo vrátit mezi lidi. Nebo Vám jen pomohou od bolesti zad a špatného držení těla...



Exkurz do historie: Benešovy dekrety jsou minulost. Tečka.Exkurz do historie: Benešovy dekrety jsou minulost. Tečka.
Čeští politici mají stále dokola potřebu omlouvat se Německu za poválečný odsun. Připomeňme si, o co šlo, proč je to nesmysl a slovy prezidenta Beneše „vlastizrada“, před kterou varoval.



Mnislav Zelený u Drtinové: zajímavé názory na současné děníMnislav Zelený u Drtinové: zajímavé názory na současné dění
Etnolog, antropolog, publicista a indián byl hostem u Daniely Drtinové. Udělejte si 23 minut času. Stojí to za to.



Robotická revoluce a práce budoucnosti: Komu vezmou roboti místo? Co je a co není perspektivní zaměstnání?Robotická revoluce a práce budoucnosti: Komu vezmou roboti místo? Co je a co není perspektivní zaměstnání?
Jestli je Vám dnes padesát, o práci se zřejmě bát nemusíte. Alespoň co se robotů týče. Ale přemýšlíte-li, co studovat, zbystřete. Řadu povolání již automatizace vymýtila. A ještě více jich čeká jistý ortel. Svět se mění…



Expert odhaluje, jak by se rodiče měli vypořádat s digitálními médiiExpert odhaluje, jak by se rodiče měli vypořádat s digitálními médii
Technika jde neustále dopředu. Každá generace vyrůstá jinak, než ta předchozí. Již od vynálezu knihtisku. A vždy jsou slyšet hlasy, že je to špatně. Ale technologie dětem nezakazujte, zkuste jen dodržet několik zásad…



EET: Pokladní systém do 5.000 Kč?EET: Pokladní systém do 5.000 Kč?
Pořízení pokladního systému pro EET stát dotuje slevou na dani z příjmu ve výši 5.000 Kč. Je to utopie nebo najdeme tak levný pokladní systém?



Slovenská slova, kterým mladí Češi nerozumíSlovenská slova, kterým mladí Češi nerozumí
K žádnému jinému národu světa nemáme blíže. Kus společné historie, kultura a chtělo by se říci i velmi podobný jazyk. Mladí Češi ale slovenštině obvykle nerozumí.



Automobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomikyAutomobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomiky
Automobily zaměstnávají 5% ekonomicky aktivních obyvatel. Tvoří však téměř čtvrtinu HDP s tržbami okolo 865 miliard korun. A stát nešetří dalšími pobídkami v tomto sektoru…




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí