úterý 1. listopadu 2016

EET čili Elektronická evidence tržeb dorazí do hospod již příští měsíc

Dlouho očekávaný start elektronické evidence tržeb se pomalu blíží. Za měsíc, tedy 1. 12. 2016 začne povinnost elektronicky evidovat tržby platit pro gastronomická a ubytovací zařízení. Povinnost tedy dopadne na hospody, restaurace, bary, kavárny, hotely, penziony, motely a obdobná zařízení. Bude jistě zajímavé sledovat, jaké efekty EET přinese.

Pokud se vás EET týká, doporučuji si o ní zjistit co nejvíce informací. Pomalu byste se rovněž měli poohlížet po vhodném zařízení.

Hledáte-li informace, komplexně je toto téma zpracováno v článku: Vše, co jste chtěli vědět o elektronické evidenci tržeb (EET), ale byli líní se zeptat

Informací v článku najdete opravdu spoustu, protože je tohle téma vážně široké.

Jaký je váš názor na elektronickou evidenci tržeb? Nebojte se přidat svůj názor do komentářů pod článkem.

sobota 17. října 2015

Jak si připravit skvělý punč?

Pomalu se blíží zima, Vánoce, ale počasí je už teď studené a pochmurné. Není tedy od věci připravit si něco na zahřátí, ideálně s troškou alkoholu a pořádnou porcí ovoce, které dodá tělu tak potřebné vitamíny. Přesně tyto požadavky splňuje punč.

Příprava punče

Připravit si doma punč není nic složitého. Potřebovat budete víno, rum, čaj, ovoce dle chuti a koření (hřebíček, skořici, atp.) Vše pak přidáte do hrnce a dobře prohřeje. Podívejte se na podrobný recept, jak připravit domácí punč. Jak je tedy vidět, příprava není vůbec náročná a navíc si můžete punč připravit podle svojí chuti. Nejlépe si pak punč samozřejmě vychutnáte se svými blízkými.

Podobně dobře umí zahřát i svařák, o kterém jsem na tomto místě již psal, ale bohužel mu chybí ovoce.


pondělí 28. září 2015

Irská káva, alžírská káva a další recepty kombinující kávu a alkohol

Pokud se řadíte mezi milovníky kávy a kvalitních alkoholických nápojů, neměly by vám ujít následující články-recepty, které představují skvělé nápoje založené na kávě. Jejich společnou přísadou jsou pak alkoholické nápoje, které jim dodají na zajímavosti.

Irská káva

Kdekoho by asi napadlo, že součástí irské kávy bude whiskey, nápoj v Irsku tak oblíbený. Je tomu skutečně tak. I když už má jít o whiskey tak o whiskey ideálně irskou, ale jistě zásadní chybu neuděláte použijete-li whisky jinou. Čtěte tedy, jak si připravit irskou kávu - recept.

Alžírská káva

Velmi lahodná je rovněž káva alžírská, která vznikne přidáním vaječného likéru a šlehačky. Ideální je pak samozřejmě mít vaječňák domácí. Zajímavé je to rovněž s názvem této kávy. O jeho vzniku se toho totiž ví opravdu málo. Článek o přípravě alžírské kávy najdete zde.

Mexická káva

Jako poslední zmíníme mexickou kávu. Ta není tak známá. Kombinuje v sobě chuť kávy, ostrost mexické tequily a jemnost vanilkové šlehačky. Pokud jste tento nápoj neměli, nelze ho jinak, než doporučit. Recept na mexickou kávu.

neděle 5. října 2014

Proč péct cukroví z domácího vaječného likéru?

Vánoce jsou sice ještě poměrně daleko, ale na přípravy není nikdy dost brzo. Zvláště pokud si budete chtít upéct cukroví z domácího vaječňáku, který musí prostě nějakou dobu odpočívat v chladu. Podívejme se, proč se pustit do výroby domácího vaječného likéru.

Tak předně u domácího vaječňáku znáte suroviny, ze kterých je vyrobený. Můžete tak rovněž ovlivnit jejich kvalitu. Naproti tomu u kupovaného likéru je kvalita surovin spíše nižší, než vyšší. Domácí vaječný likér je zpravidla kvalitnější než ten kupovaný. Dalším argumentem je fakt, že výroba domácího likéru je docela zábava, která má navíc velmi chutný konec.

Trocha práce se tedy určitě vyplatí! Hledáte-li však vedle vaječňáku také alkohol na zahřátí zkuste se podívat na Alkoholium.cz

středa 23. července 2014

Alkoholické nápoje a zdraví

V souvislosti s konzumací alkoholických nápojů se často mluví o jejich vlivu na lidské zdraví. V tomto směru je nutno rozlišovat mezi umírněnou konzumací, jež může mít řadu pozitivních účinků (především konzumace piva či vína), a konzumací neumírněnou hraničící až s alkoholismem. V druhém případě jsou vlivy alkoholu na lidské zdraví jasně negativní.

V případě druhém, tedy v případě umírněné konzumace je vedle toho nutno dbát na zdravou životosprávu. Jak jsme psali v minulém článku, pivo je celkem kalorické a víno na tom není o mnoho lépe. Dostatek pohybu by tedy měl být samozřejmostí.

Najdou se však situace, kdy je nutno konzumaci alkoholických nápojů vyloučit úplně. Jde především o období těhotenství, stejně tak není dobré popíjet v dospívání a rovněž se nemá alkohol rád s antibiotiky.

sobota 1. března 2014

Energetická hodnota piva

Pokud vám doposud v hlavě vrtalo, jak moc kalorické je pivo, jistě nepohrdnete doporučením na následující článek, který se této problematice věnuje. Vyšel před nedávnem na webu Alkoholium.cz a vcelku zevrubně rozebírá energetickou hodnotu jednotlivých typů piva. Nebojte se však dlouhých textů, vše podstatné je v přehledných tabulkách. Nejvíce mne zaujala asi tato informace, díky které si lze kalorickou hodnotu piva přibližně odhadnout i typů piva, která zde nejsou přímo zmíněná.

"zásada, že čím vyšší mají stupňovitost, tím více jsou kalorická "

Číst více: Kalorická hodnota alkoholických nápojů – Pivo | Alkoholium.cz

Konkrétní čísla si můžete najít přímo v článku. Ovšem upozorňuji! Možná se až zaleknete, jak moc kalorická jednotlivá piva jsou. Ale i tak je to možná lepší, než je pít a nevědět.

sobota 26. října 2013

Alkohol a mladiství

V dnešním článku bych chtěl poukázat na problematiku konzumace alkoholu mladistvými.

Možná si řeknete, že mladiství pili alkohol odjakživa a že tedy ani dnešní situace není nijak závažná. Je, přátele! To, že toto vždy platilo, neznamená, že je vztah alkoholu a mladistvých v pořádku. Ba je tomu spíše naopak.

Alkohol totiž dokáže negativně působit na vyvíjející se organismus tohoto nedospělce. Narušen tak často bývá nejen fyzický, ale hlavně duševní vývoj, nemluvě o opravdu obrovském riziku vzniku závislosti na alkoholu. Shodují se na tom odborníci, ale kompetentní osoby tento problém neřeší.

Namátkové kontroly v barech a hospodách, zatím neodradily ani mladistvé ani provozovatele takových podniků mladistvým alkohol nalévat. Ti je tak i nadále vesele nalévají, ničeho nedbajíc. V extremních případech je dnes možné setkat s barech i dětmi, ano opravdu dětmi, ve věku kolem 15 let. Že je tu něco v nepořádku, jistě musí vidět každý.

Jak s tímto nešvarem zatočit? Nejspíše tlačit na správná místa, co se týče postihů prodejců alkoholu, ale také nezanedbávat prevenci a informování rodičů o možných aspektech dětského alkoholismu. A jaká jsou vaše řešení alkoholu u mladistvých?