Odpovědi dietoložky najdete zde |
A právě duševní zdraví a vyvarování se stresu je podle dietoložky velmi důležité. „Při nesplnění této položky lze totiž těžko očekávat, že se s radostí bude člověk starat o vyvážený jídelníček,“ uvedla.
Odbornice na výživu také v online rozhovoru upozornila na nejčastější chyby, které lidé při stravování dělají.
PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka |
„Někdy se zbytečně omezují v jídle - například vynechávají pečivo a přílohy, protože to ´přece jde na tloušťku´, vynechávají mléčné výrobky nebo lepku vlivem módních trendů a pak na straně druhé nadměrně konzumují pokrmy z fast foodu. Velkým nešvarem jsou také slazené nápoje (především u dětí a mladistvých) a přemíra uzenin (zejména u mužů),“ dodala Karolína Hlavatá.
Tlustý je každý druhý
Každý druhý Čech dnes trpí nadváhou a navíc poslední dobou roste i počet obézních dětí. Přestože se mnozí lidé zajímají o zdravou stravu, je stále hodně těch, kteří tápou. Nejčastěji pak chybují už při nákupu potravin.
„Platí pravidlo, že bychom si měli kupovat ideálně základní potraviny, jako jsou mléko, maso, obiloviny, vejce, zelenina, ovoce a z nich vařit,“ radí odbornice na výživu Karolína Hlavatá.
Ta také doporučuje jíst třikrát až pětkrát denně. Za den bychom měli zkonzumovat kolem 1,5 až 2 kilogramy potravin.
Každé jídlo by se mělo skládat z kvalitních bílkovin, sacharidů, tuků a dostatečného množství zeleniny. Důležité je dodržovat i správný pitný režim, který by měla tvořit hlavně voda.
Zapomenout byste ale neměli ani na dostatečnou pohybovou aktivitu a kvalitní odpočinek.
Během sedmi týdnů jsme vám každou středu přinášeli rady o zdravém stravování v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“. Všechny díly si můžete přečíst zde. Příští středu 10. října budete moci soutěžit v kvízu o nákup s odborníkem a dárkovou tašku. |