Pizza není jen obyčejná placka. Jídlo, které změnilo svět a stalo se ikonou

Snad žádný objev v kulinární historii nebyl tak zásadní jako „vynález“ pizzy. V nějaké podobě se placka z těsta s rozličnými ingrediencemi peče na celé zeměkouli, ale ta pravá italská je prostě nejvíc. Milují ji děti i dospělí a často také vyvolává kontroverze. Například, jestli na ni patří, nebo nepatří ananas.
Část 1/3
Ilustraèní snímek

Jak to všechno začalo

Prosté placky z chlebového těsta zřejmě připravovali naši předkové už od doby neolitu. Předchůdcem dnešní pizzy byla zřejmě focaccia, která se pekla ve starověkém Římě. Ale stopy vedou také do Řecka nebo na Pyrenejský poloostrov.

V 16. století byla chlebová placka označovaná jako pizza v Neapoli pokládána za pokrm chudých. Teprve když Španělé dovezli z Ameriky do Itálie semínka rajčat, začala pochoutka pomalu nabírat dnešní podobu. Tak vznikl pokrm, na který dnes nedáme dopustit a dáváme si ho v letu na zastávce autobusu cestou do práce, doma na gauči i v restauraci při slavnostní příležitosti.

V Neapoli přišla na svět i nejslavnější pizza Margherita, jež nese název po italské královně stejného jména Markétě Savojské, pro kterou údajně zdejší kuchař Rafaelle Esposito v červnu 1889 vytvořil pizzu v národních barvách. Bylo na ní jen rajčatové sugo, sýr a bazalka.

Z Itálie se pizza spolu s přistěhovalci z Evropy přeplavila do Ameriky, kde si zejména ve 20. století získala velkou oblibu. Kromě té pravé italské se tam peče i jakási slaná buchta po americku, která vyhovuje chuti a vkusu určité části obyvatel kontinentu.

Pizza se tak stala spolu s hot dogem hitem fast foodu, ale posléze se začala prodávat domů v mražené podobě, americké hospodyňky také uvítaly nabídku firem, které přišly s chlazeným předpřipraveným těstem.

Autor:
  • Nejčtenější

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Smetanové koláèky s ovocnou omáèkou

Střední

90 min

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepøová panenka s pepøovou omáèkou

Střední

90 min

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Špagety s omáèkou a bazalkovým pestem

Střední

30 min

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Střední

40 min

Dokonale vychucená krémová polévka, která stojí za vyzkoušení.

Obstála dìtská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníèku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až sto korun, což...

Dohra sporu o prsa Arichtevy. Lidé nadávají Blažkovi, jeho žena se omluvila

Herečka Veronika Arichteva (38) vyzvala lidi na sociálních sítích, aby přestali nadávat a vyhrožovat jejímu kolegovi...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...