Hovězí, ryby nebo divočinu. Jaké maso hodit na gril, abyste si pochutnali

Léto přeje hodování venku, na zahradě nebo terase, a tehdy přijde ke slovu také gril. Zkuste si na něm připravit i méně známé kousky masa, možná se stanou stálicí vašeho prázdninového jídelníčku.
Část 1/7
Podle dubnového prùzkumu spoleènosti Ipsos pravidelnì griluje 81 % Èechù. Pøi...

Nejčastěji grilujeme vepřové nebo hovězí maso, někdy sáhneme po kuřeti, ale grilovat se dá ve skutečnosti skoro všechno. Jen v případě, že máme gril, kde tuk odkapává přímo od ohně, bychom měli volit méně tučné maso. Nebo ještě lépe – používat podtácky, které tuk zachytí. 

Zpravidla se to týká starších grilů na dřevěné uhlí, nové typy a grily plynové nebo elektrické mívají na tuk odtokové kanálky. Než začneme grilovat, musíme gril rozpálit. Maso musí jít na žhavý gril, ne na takový, který se teprve rozehřívá. 

Pokud máme gril na dřevěné uhlí, musí být uhlí kvalitní, nejlepší je z buku. Po vypotřebování by v pytli neměly zůstávat zlomečky, to je známka ne zcela kvalitního uhlí. Při grilování uhlím nešetříme, potřebujeme stálou vysokou teplotu a na tu je nezbytné větší množství uhlí. 

Gril by měl mít dvě zóny, na jedné straně velmi žhavou, na druhé chladnější, kde se bude maso dopékat. Méně horkou zónu vytvoříme tím, že uhlí posypeme popelem, který jsme si schovali z předchozího grilování. Tím ostatně po skončení grilování zasypeme všechno uhlí. 

Přesto je třeba pohlídat gril, dokud úplně nevyhasne, aby nezpůsobil požár. A jak už víme, popel si schováme na příště. Plynové a elektrické grily tak dlouhou přípravu nepotřebují.

Autor:
  • Nejčtenější

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Smetanové koláèky s ovocnou omáèkou

Střední

90 min

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepøová panenka s pepøovou omáèkou

Střední

90 min

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Špagety s omáèkou a bazalkovým pestem

Střední

30 min

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Střední

40 min

Dokonale vychucená krémová polévka, která stojí za vyzkoušení.

Akèní letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až sto korun, což...

Dohra sporu o prsa Arichtevy. Lidé nadávají Blažkovi, jeho žena se omluvila

Herečka Veronika Arichteva (38) vyzvala lidi na sociálních sítích, aby přestali nadávat a vyhrožovat jejímu kolegovi...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...