Ingredience
Postup
- Sušenky nadrtíme najemno a smícháme s najemno nastrouhanými oříšky. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a propracujeme na pevnou hmotu.
- Dortovou formu (o průměru cca 20 cm) vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Hmotu natlačíme na dno formy a lžící uhladíme.
- Sýr smícháme s tvarohem a polovinou cukru. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Zbylý cukr vyšleháme se žloutky a dření z vanilkového lusku na horké vodní lázni do husté pěny (teplota by měla být asi 65 °C). Odstavíme a vmícháme nabobtnalou želatinu vymačkanou od přebytečné vody. Pak želatinovou směs vmícháme do sýra s tvarohem a dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme smetanu vyšlehanou dotuha.
- Hotovou náplň nalijeme do dortové formy s nepečeným korpusem. Uložíme do chladničky a necháme tuhnout nejméně 3 hodiny. Po ztuhnutí vyndáme z dortové formy.
- Rybíz očistíme, dáme do kastrůlku, přidáme cukr a zalijeme 100 ml vody. Pozvolna vaříme doměkka asi 10 až 15 minut. Pak propasírujeme přes husté sítko a dáme znovu vařit. Ve 100 ml vody rozmícháme škrob a vlijeme do vroucí směsi. Povaříme asi 2 minuty a odstavíme. Vmícháme med a omáčku necháme vychladnout. Cheesecake můžeme ještě dozdobit čerstvým rybízem a podáváme přelitý připravenou omáčkou.