Koprovka jako od babičky vás vrátí do dětství. A poctiví kuchaři to vědí

  22:30
Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt. Tři špičkoví kuchaři, které kromě působení v porotě českého Masterchefa spojuje i přátelství. A tak se toto léto společně pustili i do cestování za tím nejlepším z nejlepšího, co lze v Česku opravdu s chutí „sežrat“. Od tradičních jídel po moderní gastronomii.

VIDEO: Kuchařský guru Jana Punčocháře vaří na farmě

Pro zobrazení videa musíte mít zapnutou podporu JavaScriptu

Každý z těch tří dostal šanci vybrat místo, pokrm a příběh, o které se chce s ostatními podělit a kam společně vyrazí. „Budeme poznávat krásný místa a prožírat se Českem. Na to se těším,“ láká Jan Punčochář, který se stal  průvodcem první epizody Souboje na talíři odvysílané na Nově. 

Cíl cesty? Bio farma Košík, jen kousek od Nymburka, kde vaří Václav Košnář, kuchařský guru Jana Punčocháře. Kdo Honzovu kuchyni zná, je mu jasné, že tady musí jít o poctivou českou klasiku. A taky jo. Není nad opravdu dobré brambory na loupačku, k tomu jemné jehněčí maso s koprovkou, kompletně v duchu nedělního oběda. S rodinou kolem stolu, pekáče a mísy s jídlem vyrovnané uprostřed, ať si každý nabere, co má rád. Tak pro své hosty prostírá mistr svého oboru Václav Košnář.

Tato kuchařská legenda dobře ví, co dělá, českou kuchyni má v malíčku a miluje ji nade vše. Václav Košnář se vyučil v Alcronu, kde vařil až do důchodu, následoval Hotel Hoffmeister a na stará kolena si užívá pohodové vaření v malé kuchyni na farmě. 

Jeho koprovka vykouzlí všem třem boule za ušima, úsměvy na tváři, teplo v bříšku a vyvolá vzpomínky: u Honzy na babičku, u Radka na nedělní rodinné obědy a čerstvý svazek kopru u babičky ve špajzce, u Přemka na koprovku, kterou v dětství sice nemusel, ale teď ji miluje. 

A tradiční koprovka je i kuchařskou výzvou pro Radka Kašpárka a Přemka Forejta. Motivací jim je jednak respekt před precizní úpravou koprovky mistra Košnáře, ovšem i hrozba, že kdo prohraje, nažene zpět do ohrady sice ochočeného, ale přece jen obřího divočáka Chrochtíka. 

Oba vsadí na tradiční suroviny, jehněčí, brambory a houby, pro oba je to sváteční vaření pod širým nebem a z domácích surovin. Na farmě, kde si leccos musí i zasloužit: třeba zaběhnout podojit krávu, aby mohli použít mléko, nebo vybrat slepicím vajíčka. Užijí si to a všechno zvládnou.  

„Mám rád výzvy, velmi rád bojuju, rád vyhrávám. K výhrám patří i prohra. Ale vůbec do toho nepůjdu s tím, že bych si na chvíli připustil, že bych měl selhat a skončit druhý. Nejdu do souboje s tím, že dneska proti mně stojí Přéma,“ věřil si Radek Kašpárek. Respekt vůči soupeři cítil i Přemek Forejt: „Je něco jiného stát vedle Rádi jako kamaráda, a něco jiného si vedle něho stoupnout v kuchařském rondonu a vlastně proti němu bojovat.“

Jehnìèí ramínko konfitované v cibulovém základu se špekem a koøením (Kašpárek)
Lišky nakyselo s nakládanými šalotkami a jarní cibulkou (Kašpárek)
Brambory Radek Kašpárek konfitoval v sádle, aby získaly køupavou krustièku.
Šlehaný krém z tvarohu (Kašpárek)

Koprovka podle Kašpárka

Recept si oba vybrali hodně podobný, nicméně rozhoduje chuť, což vědí oba velmi dobře. „Myslí, že ta laťka byla nastavená tak vysoko, že se tomu dalo tak maximálně přiblížit,“ konstatoval Kašpárek, když vybraní hosté, majitelka farmy Dagmar Havlová i Václav Košnář, jejich koprovky chutnali.

Radek Kašpárek konfitoval jehněčí ramínko v cibulovém základu se špekem a kořením, pak z toho připravil krémovou koprovou omáčku. Aby brambory nebyly suché, doplnil je šlehaným krémem z tvarohu. A k tomu lišky nakyselo s nakládanými šalotkami a jarní cibulkou. 

Přemek Forejt sáhl při přípravě po třech druzích jehněčího masa a připravil roládu z pupku, dušenou plec na portském víně a hřbet. Brambory orestoval a přidal k nim hladký „creme fraiche“ (krém freš), jako přílohu zvolil marinovanou hlívu královskou. A samozřejmě koprovku. 

Pøemek Forejt pøipravil ke koprovce tøi druhy jehnìèího masa.
Koprovka od Forejta
Brambory s „creme fraiche“ (Forejt)
Salát z marinované hlívy královské (Forejt)

Koprovka podle Forejta

Všichni u stolu se rozplývali nad oběma variantami tradičního jídla, jejich tajné hlasování skončilo plichtou. Honza Punčochář tedy rozhodl sám za sebe a vybral tu podle něj rafinovanější variantu. A skromně se dušoval, že si není jistý, že by sám dokázal uvařit jako jeho kolegové. 

Který ze špičkových kuchařů uvařil podle vás lepší koprovku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 15. září 2021. Anketa je uzavřena.

A co lze vnímat jako bonus pořadu? Když byly kvůli opatřením proti covidu zavřeny restaurace, dlouho jsme si je na vlastní kůži neužili. Takže je moc fajn vrátit se zase ke stolu s naservírovaným dobrým jídlem a vidět, jak vzniká. I když jen jako televizní divák. I tak je to příjemná jízda.

Autor:
  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Posekám, ostříhám „bobany“ a kochám se, říká zahradní experimentátorka

10. června 2024

Soutěž Příběh této pečlivě zastřihované zahrady na Českolipsku začal před čtrnácti lety. Tehdy čtenářka...

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až sto korun, což...

Dohra sporu o prsa Arichtevy. Lidé nadávají Blažkovi, jeho žena se omluvila

Herečka Veronika Arichteva (38) vyzvala lidi na sociálních sítích, aby přestali nadávat a vyhrožovat jejímu kolegovi...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...