Velikonoční mazanec se dá upéct bez vajec. A dokonce líp chutná

"Bez vajec mazanec neupečete," řekla mi rezolutně cukrářka Iveta Fabešová. Aby se vzápětí nechala zlákat k experimentu, který dopadl naprosto nečekaně. Ukázalo se, že náhražka z poctivých ingrediencí vůbec nemusí být špatná a člověk by měl být stále otevřený novým možnostem. Vyjde dokonce levněji.
Zkoušíme, jestli bude lepší mazanec s vejcem, nebo s náhražkou (nažloutlá...

Zkoušíme, jestli bude lepší mazanec s vejcem, nebo s náhražkou (nažloutlá hromádka na snímku vpravo). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ne, že by se vajíčka nedala sehnat. Koupíte je v každém obchodě. Ale jejich citelně vyšší cena není nic příjemného. Už jednou jsme hledali, jestli se lze bez vajíček obejít. No jo, ale vystartovat na rodinu s náhražkou poctivého vajíčka zrovna na Velikonoce? Nepřichází v úvahu, řeknete si. S cukrářkou Ivetou jsme krok za krokem vyzkoušeli, jestli je to taková hrůza. Výsledek nás mile překvapil.

Jak upéct dobrý, poctivý mazanec s vejcem i bez

Použili jsme Ivetin osvědčený recept, podle kterého na těsto potřebujete 42 g droždí, 100 g krupicového cukru, 200 ml vlažného mléka, 500 g polohrubé mouky, 50 g rozinek namočených ve 2 lžících tuzemáku, ½ sáčku vanilkového cukru, špetku soli, kůru z chemicky neošetřeného citronu, 3 žloutky, 50 g pokrájených oloupaných mandlí a 150 g rozpuštěného másla. Pak ještě 1 vejce na potření, a moučkový cukr na posypání upečeného mazance. 

Z droždí, cukru, mléka a mouky připravte kvásek a nechte vzejít.

Citronovou kůru strouhejte jen chemicky neošetřenou.

K ingrediencím přidejte mimo jiné i rozinky.

Než začnete, je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho vzejít. Mezitím si v míse smíchejte prosetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte i rozinky. 

Přidejte pěkně nakynutý kvásek.

Do "vaječné verze" normálně přidejte žloutky.

Do "bezvaječné verze" dejte místo žloutků náhražku.

Do směsi vlijte vykynuté droždí, přidejte žloutky (v bezvaječné variantě místo nich použijte vajahit rozmíchaný s vodou podle návodu), dvě třetiny sekaných mandlí a nakonec i rozpuštěné máslo.

Těsto pořádně zpracujte, ať už ručně nebo s pomocí robota.

Dobře zpracované těsto nechte aspoň 2 hodiny pěkně kynout.

Nakynuté těsto zpracujte v bochánek.

Těsto důkladně zpracujte buď s pomocí robota, nebo ručně. Pak ho vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Během kynutí těsto ještě dvakrát propracujte. Po vykynutí si dejte těsto na vál a vypracujte z něj dva bochánky (my jsme si množství ingrediencí rozdělili na dvě poloviny, jednu jsme zpracovávali s vajíčky, druhou s vaječnou náhražkou).

Potření připraveného bochánku rozšlehaným vejcem.

Potření připraveného bochánku vaječnou náhražkou.

Potřený mazanec ještě před pečením posypte plátky mandlí.

Hotové bochánky položte na plech vyložený pečicím papírem, nechte je ještě asi čtvrt hodiny kynout, pak je potřete vejcem nebo rozmíchaným vajahitem a posypte pokrájenými mandlemi. Dejte zprudka zapéct do trouby předehřáté na 220 °C, asi po 10 minutách teplotu snižte na 160 °C a mazanec propečte.

Mazance jsou správně upečené, jakmile špejle zapíchnutá doprostřed mazance zůstane po vytažení čistá. Po vyndání z trouby můžete ještě mazance potřít rozpuštěným máslem a posypat cukrem.

Další recept na poctivý mazanec jako od babičky najdete ZDE.

"Tam je něco místo něčeho" poznali pouze ochutnávači

Oba mazance po vytažení z trouby.

Mazanec s nefalšovaným vejcem byl nadýchanější.

Mazanec s vaječnou náhražkou byl mazlavější a lepil se.

Jakmile byly mazance vytažené z trouby, byli jsme - Iveta, já i fotograf - napnutí k prasknutí. Už po rozkrojení bylo jasné, že rozdíly tu jsou. Vaječný mazanec byl krásně nadýchaný, úplně jsme jeho chuť dopředu cítili na jazyku.

Jedno vajíčko za korunu padesát

Na internetu se cena 200g balení vajahitu (jediné náhražky vajec na českém trhu, kterou dokonce najdete mezi přípravky snižující obezitu i cholesterol), které nahradí 20 vajíček, pohybuje mezi 31 a 52 korunami. Při troše štěstí tak můžete získat náhradu jednoho vajíčka už za korunu padesát.

Bezvaječný měl na první pohled sraženější strukturu a byl mazlavější. Lepil se sice na patro, ale chuťově nepropadl ani náhodou. Zatímco autorka s Ivetou by konzervativně sáhly po "vaječné" klasice, fotograf dal jednoznačně přednost mazanci s vajahitem. Prý proto, že je sladší (aniž by v něm bylo o gram cukru více než v tom s vajíčky). 

Testování v redakci zpravodajství dopadlo v poměru 6:4 pro náhražku, v magazínech  5:4 pro náhražku, další testování dokonce 4:1 pro náhražku. Cukrářka, která od počátku věřila pravým vajíčkům, byla otřesena. Znamená to, že si jako národ opravdu zasloužíme samé náhražky a snaží se o tradiční cukrařinu s poctivými ingrediencemi zbytečně?

Ovšem pozor, něco jiného jsou nejrůznější umělá dochucovadla či barviva, tedy takzvaná éčka. V náhražce vajec není nic špatného: základními složkami vajahitu jsou sójová bílkovina, škrob, syrovátka, kukuřičná mouka a lecitin.

Ochutnávání mazanců dopadlo nečekaně dobře pro ten s náhražkou vajec. Ochutnávající přitom dopředu netušili, v čem se oba mazance liší.

Ti, kteří chuťově testovali oba mazance aniž by tušili, jaký je mezi nimi rozdíl, uváděli neuvěřitelné postřehy. U mazance s náhražkou zcela přesvědčivě tvrdili, že je "poctivější, máslovější, hutnější a zbytečně staročesky poctivý". "Na tomhle bych si opravdu pochutnala a kdyby ho někde prodávali, koupím ho na Velikonoce i domů," tvrdila kolegyně, pro kterou byla chuť bezvaječného mazance natolik přesvědčivá, že pro ni nebylo podstatné, v čem je mezi oběma rozdíl.

"Tam je něco místo něčeho, nechává to pachuť na jazyku. Poznám to, mám ho vycvičený," uvedl na první dobrou nad "náhražkovým" mazancem znalec vína. Zato ten "poctivý s vajíčky" ocenil jako nadýchanější, lehčí a příjemně nepřeslazený.  

Mazanec bez vajec chutnal i profíkům kuchařům

Potom, co slyšela, Iveta nelenila, napekla další srovnávací várku a zajela s ní na ochutnávku do Pražského kulinářského institutu. Zajímavé je, tentokrát i těsto s vajahitem kynulo bez problémů, takže rozdíl ve struktuře obou upečených mazanců byl menší. Chuťově to byl ale opět rozdíl.  

Nutno přiznat, že Roman Vaněk a jeho kolegové, všichni profíci, věděli dopředu, v jaké ingredienci je mezi oběma mazanci rozdíl. Na struktuře okamžitě poznali, který obsahuje vejce a který vajahit. "I pro ně ale bylo zajímavé zjistění, že ten druhý jim chutná  víc. Protože je prostě sladší," konstatuje Iveta Fabešová.  

Autoři:
  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

Udržení zdánlivě chaotického řádu zahrady ve městě věnují veškeré úsilí

12. června 2024

Soutěž Do centra Frýdku-Místku to mají pěšky 15 minut, přesto se jim podařilo na ploše zhruba 400...

Pepo, zavolej mi Ferdu. Tak vypadá komunikace slonů. Oslovují se jménem

12. června 2024

Sloni se navzájem „oslovují“ individuálními jmény. Vyplývá to ze studie založené na pozorování dvou...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...