VIDEO: Bleskový recept na holandskou omáčku, která se vždycky povede

Další díly pořadu Ve varu, kterou jste mohli vidět v neděli na Primě, se přesunul od pstruha k lososu, který je v českých domácnostech dnes už zřejmě populárnější a koupíte ho chlazeného v každé samoobsluze.

VIDEO: Bleskový recept na holandskou omáčku, která se vždycky povede

Pro zobrazení videa musíte mít zapnutou podporu JavaScriptu

Kuchař Ondřej Molina, který je průvodcem pořadu, začíná samozřejmě vykostěním celé ryby. S tím se většina lidí v praxi nesetká, koupí si už hotový filet. Ale princip je v podstatě stejný.

Když se podíváte na video z minulých dílů, uvidíte, že je to v podstatě stejné. Obě jsou to lososovité ryby, jen běžný pstruh mívá kolem čtvrt kila, kdežto tady se Molina potýkal se sedmikilovou rybičkou.

Tedy zaříznout za žábry a první ploutví a vzhledem k velikosti ryby si naříznout rybu po hřbetě vedle páteře. A pak už řezat podél ní až k ocasu. S tím, že na rozdíl od pstruha budete potřebovat větší fyzičku.

Lososa doma většinou uděláme jako bleskový oběd nebo večeři s tím, že filet hodíme na pánev. Kuchař však nabízí trochu sofistikovanější verzi, a to obalenou v křehkém těstě. To byste v restauraci našli v jídelním lístku jako salmon en croute. Kompletní postup najdete dole v článku.

Za podívání (na videu) však stojí velmi jednoduchý a rychlý postup při výrobě holandské omáčky, která patří k pilířům francouzské kuchyně a hodí se obecně ke všem rybám a až přijde sezona chřestu, určitě se bez ní také neobejdete.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz.

Originální recepty už na první pohled působí tak, že od nich dají méně zkušení kuchaři raději ruce pryč. Molina však ukáže, že není třeba se jí bát.

Stačí rozpustit čtvrtku másla, mezitím si rozšlehat čtyři žloutky a pak pomalu při šlehání přilévat rozpuštěné máslo. Pak stačí jen přidat sůl, citronovou šťávu, Molina pak rád přidává špetku chilli nebo uzené papriky a omáčka je hotová.

Salmon en croute

Doba pečení: 25 min, příprava: 40 min., počet porcí: 4

Na křehké těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • lžička studené vody

Na lososa:

  • cca 900 g lososa bez kůže
  • trocha olivového oleje
  • 200 g nesoleného másla
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • bohatá hrst lístků bazalky
  • malá hrst listů kopru
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 polévková lžíce celozrnné hořčice
  • 500 g křehkého těsta
  • hladká mouka
  • 1 žloutek (rozšlehaný)

Na holandskou omáčku:

  • 4 žloutky
  • citronová šťáva
  • sůl
  • 250 g másla

Na salát:

  • cherry rajčata
  • polníček
  • okurka
  • kapary
  • hořčičný dresing

Postup:

Nejprve začneme těstem. Do robota vsypeme mouku, přidáme máslo, vejce, špetku soli a lžičku studené vody a začneme všechno zpracovávat. Po chvilce rozpracované těsto přendáme na vál a propracujeme ho ještě v ruce. Těsto poté zabalíme do fresh folie a dáme odpočinout do lednice na půl hodiny až hodinu.

Na lososa v těstě budeme potřebovat lososa. Ideálně zkusme sehnat lososa bez kůže, pokud ne, tak za pomocí filetovacího nože kůži sundáme. Filet rozpůlíme a dáme stranou.

Jednu stranu potřeme hořčicí a tu druhou bylinkovým máslem na ryby. Bylinkové máslo připravíme ze změklého másla, nastrouhané kůry z citronu, čerstvé nasekané bazalky a kopru. Filety poté dáme na sebe a necháme odpočinout v lednici.

Základní křehké těsto vyndáme z lednice a počkáme, až se dostane na pokojovou teplotu. Vál posypeme moukou a těsto rozválíme. Doprostřed vložíme lososa a zabalíme tak, aby bylo těsto zacelené. Potřeme vajíčkem a dáme do rozpálené trouby na 200 °C.Pečeme asi 25 minut, až je těsto hezky zlatavé a necháme odpočinout.

Na holandskou omáčku oddělíme bílky a žloutky. Nejprve rozpustíme máslo a postupně jím budeme zalévat za stálého míchání žloutky, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme citronovou šťávou a solí. Můžeme také přidat uzenou papriku nebo chilli.

Nakonec připravíme salát, který zakápneme hořčičným dresingem a naservírujeme veškeré komponenty na talíř.

Autor:
  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Maminčina zahrádka je životadárnou oázou pro živáčky, zeleninu i meditaci

14. června 2024

Soutěž Tam, kde se stýká teplé podnebí vinařského okresu Znojmo se závanem chladnějšího počasí Vysočiny,...

Vysoké truhlíky, které už nikdy nebudete muset natírat. Vsaďte na plast

13. června 2024

Jaro je v plném proudu a vy nemáte dost záhonů na všechny oblíbené kytičky či zeleninu? Kromě...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

Akèní letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...