VIDEO: Bramborovou kaši upečete jako muffiny. Vylepšíte ji parmezánem

David Müller v nejnovějších dílech pořadu Ve varu na Primě hodně experimentoval s batáty, tedy sladkými bramborami. Nás však zaujal recept, který by mohl oslovit i ty, kdo jim právě nefandí a ukázal, že i obligátní bramborou kaši lze připravit trochu jinak.

VIDEO: Bramborová kaše jako muffin

Pro zobrazení videa musíte mít zapnutou podporu JavaScriptu

Je to vlastně pečená kaše s parmezánem, která poslouží jako příloha k houbové omáčce. Takže další jeho oblíbený bezmasý pokrm, který hýří chutěmi, a když si ho připravíte, rozhodně nebudete litovat, že jste z lednice nevytáhli něco masitého.

Základem pokrmu je hlíva královská, u které se na rozdíl od známější hlívy ústřičné zpracovává nejen plodnice, ale celé tělo. Navíc vůní připomíná klasické lesní houby, takže jí to pro kuchyňské zpracování dodává vyšší atraktivitu. Ač roste hlavně v Asii či Americe, lze ji dnes už běžně sehnat i u nás.

Hlíva se udusí na cibulce a česneku, ovoní rozmarýnem a tymiánem. Na závěr se přidá trochu koňaku a oflambuje se. Tím vyhoří alkohol a zůstane jen extrakt chuti. Ostatně o tajemství flambování jsme nedávno psali zde.

Müllerovým úkolem je propojit chutě tak, aby se omáčka dobře spojila s vhodnou přílohou a zároveň talíř vypadal dobře, protože, jak všichni vědí, jíme i očima. A tak si vymyslel netradiční pečenou bramborovou kaši. Ta se běžně vyrobí tak, že se uvaří brambory, pak se přidá mléko nebo smetana a máslo a je hotovo.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz

David na to jde z opačného konce. Nakrájené brambory vaří přímo ve smetaně s troškou muškátového oříšku, soli a vejci, pak rozmixuje s parmezánem a naplní do muffinových formiček a nechá zapéct v troubě. A aby byl vizuální efekt dokonalý, ještě je před podáváním lehce „na barvu“ opeče na pánvi.

Je to vlastně jednoduché a přitom efektní i na pohled na talíři. A mohlo by to přesvědčit i masožrouty, že každodenní přítomnost masa na talíři není nutná.

Bramborovo-parmezánový muffin na hlívě královské v tymiánové omáčce

Doba pečení: 25 min, příprava: 30 min. počet porcí:2

  • 400 g brambor
  • 200 ml šlehačky
  • 1 muškátový oříšek
  • 2–3 svazky tymiánu
  • 2 svazky rozmarýnu
  • 1 česnek
  • sůl
  • olej
  • koňak
  • 150 g parmezánu
  • 2 vejce
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 800 g hlívy královské
  • 2 červené cibule

Postup:

Oloupané brambory na kaši uvaříme se šlehačkou, zeleninovým vývarem, špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem a necháme svařit. Poté přidáme parmezán a rozmixujeme. Přidáme vejce a promixujeme.

Směsí naplníme formy na muffiny, dáme do trouby do vodní lázně (formy na muffiny vložíme do vetší formy a přilijeme vodu), předehřáté na 120 °C na 25–30 minut.

Hlívu nakrájíme na kousky. Do pánve nalijeme olej, přidáme cibuli nakrájenou najemno, prolisovaný česnek, nakrájenou hlívu, lehce orestujeme, přilijeme koňak a flambujeme. Přihodíme nasekaný rozmarýn, tymián a zalijeme zbytkem vývaru.

Hotové muffiny vyklopíme z forem a opečeme lehce na pánvi, kvůli barvě.

Na talíř naservírujeme muffin s omáčkou z hlívy a dozdobíme nastrouhaným parmezánem.

Autor:
  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

Udržení zdánlivě chaotického řádu zahrady ve městě věnují veškeré úsilí

12. června 2024

Soutěž Do centra Frýdku-Místku to mají pěšky 15 minut, přesto se jim podařilo na ploše zhruba 400...

Pepo, zavolej mi Ferdu. Tak vypadá komunikace slonů. Oslovují se jménem

12. června 2024

Sloni se navzájem „oslovují“ individuálními jmény. Vyplývá to ze studie založené na pozorování dvou...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až sto korun, což...

Dohra sporu o prsa Arichtevy. Lidé nadávají Blažkovi, jeho žena se omluvila

Herečka Veronika Arichteva (38) vyzvala lidi na sociálních sítích, aby přestali nadávat a vyhrožovat jejímu kolegovi...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...