VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a samozřejmě se spoustou zelených listů, které nám pomáhají přivolat jaro.

VIDEO: RECEPT: Velikonoční nádivka podle Cuketky

Pro zobrazení videa musíte mít zapnutou podporu JavaScriptu

Recept s videem zpracoval a upekl foodbloger Martin Kuciel, na veřejnosti známý jako pan Cuketka. V době, kdy video natáčel, nebylo po kopřivách ještě ani vidu, tak použil místo tradiční zelené „náplně“ čerstvý špenát. Ale dnes, když už jaro vykukuje, klasickou náplň určitě seženete. 

A ani nemusíte využívat služeb některých supermarketů, které kopřivy začaly nabízet komerčně, což si zasloužilo pozornost na sociálních sítích. Už jenom proto, že kopřivy, které rostou u každého plotu, se nabízejí za cenu vyšší než hovězí svíčková.

Stejně tak je však možné využít jakoukoliv mladou jarní bylinku. Přestože se recept liší rodina od rodiny, princip je naprosto jednoduchý a rozdíl je jen v drobnostech. Někde místo mléka přidávají vývar z uzeného masa, liší se i poměr kopřiv a petržele. V podstatě jde o recept ve stylu: nádivku udělám z toho, co najdu doma.

Velikonoční nádivka

Příprava: Celkem přibližně 60 minut
Ingredience:

  • 5 rohlíků nebo housek
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 75 g másla
  • 2 hrsti zelených listů (špenát, kopřivy)
  • 1 hrst listové petržele
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo na vymazání formy
  1. Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte na plech a vysušte při teplotě 150 °C (asi 15 až 20 minut). Troubu si pak rozehřejte na 180 °C. Tuto fázi klidně můžete přeskočit tím, že necháte housky „zestárnout“. Jde o to, že se zatvrdlé housky po zalitím mlékem nerozpadnou na kaši. Ale záleží na rodinných zvyklostech. Někde se preferuje varianta nádivky s rozmělněnou houskou, někde mají radši, když jsou jednotlivé kostičky zřetelně rozlišitelné.
  2. Zelené listy spařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.
  3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Máslo rozpusťte v rendlíku. Kulatou formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem.
  4. Do mísy dejte pečivo. Zalijte mlékem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  5. Opatrně promíchejte. Přidejte menší část sněhu z bílků a jemně promíchejte. Poté přidejte zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujte (jasně to uvidíte na videu). Připravenou směs dejte do vymazané formy a rovnoměrně rozložte. Dejte do trouby a u pečte dozlatova (asi 30 minut).

Autoři:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Včely na Rudolfinum? Samy by si takové místo nikdy nevybraly, říká vědec Titěra

16. května 2024

Premium Včely letos vylétly dřív. Může jim uškodit brzké jaro? Nakolik je na nich lidstvo závislé? Jak...

Okusování rostlin, zkažené krmení. Chraňte svého psa před otravou

16. května 2024

S nástupem teplého počasí nastává pro naše psy nejen doba delších vycházek v přírodě, ale také...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

15. května 2024

Premium Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...