Spolu s postupujícím jarem vyrašila v Česku v těchto dnech i tradiční rostlinka – medvědí česnek. Vydejte se na procházku do lesů a bylinku s latinským názvem Allium ursinum si nasbírejte, povzbudí vaše chuťové pohárky i zdraví.
Fotogalerie |
Své jméno prý dostala podle medvědů, kteří ji po dlouhém zimním spánku s oblibou vyhrabávají ze země a žerou cibulky. Pomáhá jim to zahnat první chvíle hladu, česnek je i „nakopne“ a pročistí vyčerpaný organismus.
Jméno má i podle až medvědí síly, kterou v sobě ukrývá. Je totiž plný vitaminu C, silic a dalších látek organismu prospěšných.
Jak rozeznat medvědí česnek od jedovaté konvalinky a ocúnu |
Snižuje krevní tlak, působí jako přírodní antibiotikum, čistí játra. Ale pozor, velké množství zase neprospívá ledvinám. Nejlepší účinky mají mladé listy dlouhé do deseti centimetrů, které je vhodné natrhat hned, jak začnou rašit. Seberte jen tu a tam lístek, aby celá rostlina neuhynula.
Listy je možné konzumovat čerstvé, ideálně s právě upečeným chlebem s máslem, hodí se do tvarohů a pomazánek, ale i do salátů. Bylinka vydrží dlouho, když si z ní připravíte domácí pesto.
Je však dobré vědět, že v mnoha přírodních rezervacích platí kvůli ochraně zákaz sběru medvědího česneku. Česnek roste v listnatých či smíšených lesích a má rád hlavně vlhko a stín, proto se mu bude dařit na balkoně na severní straně domu či na zahradě.
Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání rostlině v rozmnožování. Podobným postupem se může stát, že kolonie medvědího česneku do několika let vymřou.
Jak nezodpovědní sběrači česneku plundrují rezervaceNezodpovědní sběrači medvědího česneku poškozují přírodu. |
Optimální variantou sběru je odebrání jen části rostliny, například dvou nebo tří lístků. Když už se sbírá rostlina celá, je dobré nechat část populace na místě, aby se mohla vysemenit, radí botanici.
„Medvědí“ pesto
Potřebujeme: čerstvý medvědí česnek, kešu ořechy (podle chuti mohu být i lískové, piniové, vlašské a další), olivový olej, sůl, chilli, citron.
Postup: Listy medvědího česneku omyjeme a necháme okapat. Natrháme na menší kousky, vložíme do nádoby a rozmixujeme.
Během mixovaní osolíme, přidáme šťávu z citronu, oříšky a olej. Pokud je pesto moc husté, přidáme olej. Skladujeme v lednici.
Pomazánka z medvědího česneku
Potřebujeme: čerstvý medvědí česnek, máslo, kysaná smetana, tavený sýr, pepř, paprika, česnek.
Postup: Smícháme sýr, máslo a smetanu v poměru 4:1:1. Nakrájíme 20 lístků medvědího česneku, stejně tak stroužek česneku, podle chuti okořeníme a rozmixujeme. Posypeme nadrobno nasekanými lístky medvědího česneku a podáváme s čerstvým či opečeným chlebem nebo bagetou.
„Medvědí“ špenát
Potřebujeme: cibuli, čerstvý medvědí česnek, pepř, sůl, smetanu.
Postup: Na másle zpěníme cibuli, přidáme větší množství najemno nasekaných listů medvědího česneku, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Když listy změknou, pokličku sundáme a necháme odpařit přebytečné množství vody v hrnci. Až směs zhoustne, dochutíme pepřem a solí, nakonec můžeme přilít smetanu.