Hobby.cz

KVÍZ: Co víte o půstu před Velikonocemi? Naši předci maso uměli nahradit

aktualizováno  1. března 16:52
Půst je hodně skloňovaná veličina – dáváte si přerušovaný s časovými okny pro jídlo, či raději tradiční, bez sousta po celý den? A nebo právě zkoušíte ten předvelikonoční jako naši předci? Tedy jestli víte, jak na to. Koneckonců otestujte se.
Oèistný pùst pøed Velikonocemi trvá desítky dní. Držíte ho?

Očistný půst před Velikonocemi trvá desítky dní. Držíte ho? | foto: Getty Images

Půst může mít nejrůznější podoby podle dané tradice a náboženství, ovšem nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka od kořene po nať z nakladatelství Smart Press, od šéfkuchaře Pavla Drdela ukazuje, že není nutné vzdát se dobré chuti jídla nebo radosti z vaření.

Otestujte se, co víte o předvelikonočním půstu

Kdo odpověděl do 1. března 2024 do 12:00 správně na všechny otázky, mohl vyhrát právě tuto Postní kuchařku. Vylosovány byly Hana Vacková, Eva Pravdová, Michaela Jaklová, Hanka Danihelová a Jitka Buchtová. Gratulujeme výherkyním, knihy jim zašleme na adresu, kterou uvedly při registraci do soutěže. Vy ostatní si alespoň můžete kvíz zopakovat.

O kvalitě autorské kuchařky šéfkuchaře strakonické restaurace Sůl & Řepa s vegetariánskými recepty bez masa svědčí stříbro, které získala v mezinárodní soutěži Gourmand Cookbook Awards v kategorii Šéfkuchaři.

Ocení ji každý milovník zdravého životního stylu, udržitelnosti i vaření z lokálních a sezonních potravin. Je také skvělým průvodcem pro všechny, kteří v kuchyni rádi experimentují s různými způsoby přípravy jídla a poznávají nové chutě.

Podle Pavla Drdela uvaříte i bez masa skvělé vepřo zelo. Přesvědčil o tom adepty na MasterChefa, zkuste to také.

5. října 2022

Uznejte, že tento jihočeský kouzelník se zeleninou rozhodně stojí za pozornost. Koneckonců, zaregistrovat jste ho mohli i v Pohlreichově Souboji restaurací, kde jeho strakonický podnik Sůl & Řepa reprezentoval českou kuchyni.

22. března 2023

Přestože Pavel Drdel používá lokální a sezonní potraviny, jeho kuchařka je stejně jako menu jeho restaurace plná pestrých pokrmů ze zeleniny, luštěnin a občas i mléka nebo vajec. Úrodu letních a podzimních měsíců umí uchovat naloženou nebo usušenou a používá ji v zimních receptech. Není problém se tak naučit vařit také. Vyplatí se to nejen o půstu.

Dobrá mouka se po čtrnácti dnech zkazí, ta dnešní je mrtvá, říká šéfkuchař

Držíte poctivě před Velikonocemi půst?

celkem hlasů: 263
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 1. března 2024. Anketa je uzavřena.
Autor:
zpět na článek