Pohlreichův cukrář sladil pro Masterchefa české chutě: mák a slivovici

  21:50
Když dokonalá a jemná italská cukrařina vezme typicky české suroviny jako jsou švestky, slivovice a mák a spojí je s bílou čokoládou, italskou zmrzlinou a lehkostí obsahu i formy, dostane vás do kolen. Jemně a s něhou. Ovšem jednoho finalistu či finalistku docela natvrdo.

VIDEO: Cukrář Daniele Combi připravil pro Masterchefa špičkový dezert plný českých chutí

Pro zobrazení videa musíte mít zapnutou podporu JavaScriptu

I když dostanete do ruky recept a postup od profesionálního cukráře, není snadné dosáhnout stejného výsledku. Proto také byla tato výzva připravena v dalším kole soutěže Masterchef Česko 2023 jako vyřazovací.

Nicméně, než se mohli čtyři finalisté amatérské kulinářské soutěže v černých zástěrách začít prokousávat termíny jako je namalako či financiér – za dohledu špičkového cukráře Daniela Combiho původem z Itálie – museli nejdřív absolvovat první výzvu v masterchefovské kuchyni. A ve dvojicích.

Jak proběhla fúze kuchyní a cukrářská výzva

Tak jako se v minulém kole proti sobě dvojice kuchařů utkaly v souboji o nejlepší street food – aby následně vymysleli a připravili nejlepší bagetu, kterou lze ochutnat v síti bageterií – tak tentokrát museli úzce spolupracovat.

Nejprve zjistili, jaké suroviny mají pod bedýnkou na své pracovní ploše – každému byla přiřazena jedna z národních kuchyní. A pak museli během 60 minut ve dvojicích vytvořit fúzi dvou kuchyní, jež do společného vaření přinesli.

„Fúze je spojování, sloučení alespoň dvou kuchyní z různých zemí. Budete vařit ve dvojicích s tím, koho máte po levici nebo po pravici,“ vysvětlil výzvu porotce Přemek Forejt. Navíc porota doslova spojila i kuchaře – porotci svázali vždy dvěma soutěžícím šátkem ruce, takže mohl každý používat jen jednu. „U fúzí je strašně jednoduché to podělat,“ dozvěděli se také od poroty. Spolu s radou, aby suroviny kombinovali s citem, jedna nesmí přebít druhou.

Překvapivé kombinace chutí zvládli je někteří

Péťa s Petrou kombinovali českou a indickou kuchyni, proto připravili kari založené na králíkovi na kmíně, se zadělávanou kedlubnou a cizrnou. A dopadlo to docela zdařile. Lucia s Marťou měly spojit Mexiko a Řecko, ale připravily tak překombinované jehněčí, že jejich šance na postup byla pryč.

Adam a Honza doslova bojovali s fúzí Itálie a Vietnamu. Od přípravy polévky minestrone šmrncnuté Vietnamem je porotci odradili už při vaření, tak to změnili na polévku pomodoro s rybou svatého Petra a houbami shimeji. Ale stejně to nebyla šťastná volba, respektive to prý působilo jako navoněná rajská omáčka. Stali se tak druhou dvojicí, která zamířila do vyřazovací výzvy.

V tomto díle se Anička opařila a Adam s Honzou zkazili polévku:

Mára s Aničkou spojovali Francii a Izrael a připravili holubí prsíčko s omáčkou ze šneků a přílohou z lilku. Porotě se líbilo čisté jednoduché naservírování, pouze to trochu přehnali s římským kmínem, ale jinak šlo o skvělou kombinaci dvou kuchyní. Oba si zasloužili balkon. A to se Anička při společném vaření opařila olejem a skončila v nemocnici s popáleninami druhého stupně.

Tereza s Kubou připravili skvělou fúzi turecké a maďarské kuchyně.

Tereza s Kubou se pustili do fúze Turecka s Maďarskem a za své jídlo by prý dali ruku do ohně. Připravili kotletu z mangalice, k tomu gratinované brambory s cuketou, omáčku z kořenové zeleniny, paprikové klobásy a římského kmínu. Až na humpolácky nakrájené a naservírované maso šlo o skvělé jídlo. A podle Radka Kašpárka prý na něm bylo chuťově znát, že ho připravili dva adepti na celkové vítězství.

Vyřazení Martiny zařídila replika dezertu

Šťastnější šestice finalistů zamířila s úlevou na balkon, už patřili do finálové devítky. Ľucia, Marťa, Adam a Honza zůstali pod balkonem. K jejich překvapení se na scéně objevil špičkový pražský cukrář Daniele Combi z cukrárny a pekárny Café Imperial Dolce spojené se Zdeňkem Pohlreichem – s dezertem, který připravil jen pro soutěž Masterchef a zkombinoval něm typicky české ingredience: mák, švestky a slivovici. A spojil je mj. s bílou čokoládou.

Cukráø Daniele Combi z Café Imperial Dolce pøipravil speciálnì pro finalisty...
Cukráø Daniele Combi z Café Imperial Dolce svùj dezert nazval Made in Czech,...

Šéfcukrář Daniele Combi z Café Imperial Dolce a jeho dezert Made in Czech

Dezert nazval Made in Czech, protože obsahuje chutě, které poznal v Čechách. „Pečené švestky se slivovicí, krém se zakysanou smetanou, financiér (pečivo uprostřed dezertu) s mákem a mandlemi, dekorací z bílé čokolády a makovou zmrzlinou,“ popsal dezert česky, s italským přízvukem.

Špičková cukrařina je obdivuhodná. I porotce Danielův dezert nadchnul.

Nadšená byla jak porota, tak soutěžící v černých zástěrách, hlavně při ochutnávání. Když dostali 90 minut na vytvoření repliky Danielova dezertu, bylo to už horší, přestože dostali přesný recept i postup. Špičková moderní cukrařina totiž nikomu nic neodpustí, nesmíte udělat jedinou chybu.

To se nakonec vymstilo Martině, která přepekla makovou buchtičku s mandlemi a švestkami se slivovicí a také zapomněla přidat mák, kam měla, a už se to s ní vezlo. Všechny hotové dezerty porotci pečlivě hodnotili po vizuální i chuťové stránce, největší slovo měl samozřejmě Daniele. Pěl chválu na výkon Lucie, které se replika opravdu povedla. Honza s Adamem zřejmě postoupili na balkon s odřenýma ušima, Marťa ovšem zůstala dole. A to se jí složitý barevný mechový dort v předchozí cukrářské výzvě povedl. Soutěž musela opustit, ovšem s radostí, že si toho mohla tolik vyzkoušet.

Autor:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

K hobby horsingu živého koně nepotřebujete. Zábava je to ale převeliká

1. června 2024

Je dost možné, že jste o hobby horsingu ještě neslyšeli, ale pravděpodobné, že jste se s ním již v...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...