Nejlepší houbová omáčka je dle Punčocháře s bůčkem, Forejt vybral krk

Houbaři mají sezonu, někde to jsou žně, někde se na ně teprve čeká. Nicméně na téma houbové omáčky, na to slyší všichni, proto Robert Mikluš – vášnivý kuchař a houbař – právě na takovou lahůdku nasměroval další díl Souboje na talíři.

VIDEO: Nejlepší houbová omáčka je dle Punčocháře s bůčkem, Forejt vybral krk

Pro zobrazení videa musíte mít zapnutou podporu JavaScriptu

Herec Robert Mikluš tvrdí, že má z houbařského oddílu přezdívku Strakoš, takže v rámci dalšího premiérového dílu kulinářské road show s šéfkuchaři Přemkem Forejtem a Janem Punčochářem překřtil toho prvního na Kukmáka, druhého na Pařezníka, a s něhou v hlase je oslovoval „klouzci“. Ovšem vše měl jako znalec odpuštěno, vždyť s Romanem Vaňkem dělal Luxus na talíři.

Především dotáhl oba šéfkuchaře do restaurace Rekovice, kde dělá manažerku Margita Lisztwanová – a ta si tu na jídelníček prosadila vynikající houbovou omáčku podle receptu své babičky. „Moje úplně nejoblíbenější jídlo... Je sametová jak revoluce, a ty knedlíky jsou nadýchané jako hlas pánaboha z gramofonové desky. I to vajíčko je dokonalé,“ popsal ji Mikluš a vy ji najdete alespoň zprostředkovaně ve fotogalerii.

Koprovka jako od babičky vás vrátí do dětství. A poctiví kuchaři to vědí

Není divu, že tato „houbovka“ vzbudila nadšení u všech tří gurmánů – a gurmetů současně. Překvapivě se tak zadáním souboje stala prostě houbová omáčka. Zda s masem či bez, to už nechal Mikluš na kuchařích.

Už u vás začaly růst houby? Pochlubte se svým úlovkem

V čem se shodli oba šéfkuchaři, to je láska k houbové omáčce, kterou si prostě v sezoně dá s chutí snad každý. Dále i v tom, že by v ní neměla chybět slanina, byť by ji jen ovoněla. A že musí být maso udělané pěkně do měkka.

„Když se řekne houbová omáčka, každého napadne vařené hovězí, ale já si myslím, že to není úplně ta cesta, která by v Beskydech měla být. Viděl jsem bůček a najednou mi najížděly recepty,“ cítil to Jan Punčochář. A protože má Beskydy spojené s kysaným zelím, vzal vepřový bůček, nakrájel ho na plátky, a ty naplnil právě kysaným zelím. A ty pomalu pekl v houbovém základu.

Punčochářův bůček naplněný kysaným zelím se sušenými houbami, k tomu bramborový knedlík naplněný houbami a vepřovým bůčkem. Nechybí smažený kadeřávek.

Forejt připravil hovězí krk dušený na římském kmíně, s liškami a restovaným špekem. A k tomu podával lokši plněnou fazolkama s šalotkovou zálivkou s hořčicí a trochou misa.

Oproti tomu Přemek Forejt se nechal zlákat pořádným kusem hovězího krku – a aby tak nebojoval s časem, sáhl po papiňáku. K hovězímu zvolil tmavou omáčku a jako přílohu tradiční lokše, přesto hosté ocenili, že jeho jídlo v sobě mělo dotek lehkosti asijské kuchyně. Aby ne, v základu měl nejen sušené houby shiitake, cibuli a česnek, ale i rozmarýn či římský kmín.

Autor:
  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

Udržení zdánlivě chaotického řádu zahrady ve městě věnují veškeré úsilí

12. června 2024

Soutěž Do centra Frýdku-Místku to mají pěšky 15 minut, přesto se jim podařilo na ploše zhruba 400...

Pepo, zavolej mi Ferdu. Tak vypadá komunikace slonů. Oslovují se jménem

12. června 2024

Sloni se navzájem „oslovují“ individuálními jmény. Vyplývá to ze studie založené na pozorování dvou...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje dìti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až sto korun, což...

Dohra sporu o prsa Arichtevy. Lidé nadávají Blažkovi, jeho žena se omluvila

Herečka Veronika Arichteva (38) vyzvala lidi na sociálních sítích, aby přestali nadávat a vyhrožovat jejímu kolegovi...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...