Žitný chléb připravíte i na grilu
Ač se to nezdá, na grilu uděláte vše, dokonce i chleba, který je jednou ze složek úvodního pokrmu, tedy pupku s chimichurri. Samozřejmě jeho příprava potřebuje čas, tak je vhodné s ním začít. To víte, než se těsto zpracuje a než nakyne...
Suroviny na žitný chleba:
- 600 g žitné mouky
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 600 ml vody
- 160 g cibule
- 1 kostku droždí (42 g)
- 1 lžíce cukru
- sůl
- slunečnicový olej
Postup:
Nejprve rozpalte gril na 250 stupňů a založte chlebový kvásek z droždí, cukru, mouky a vody. Do mísy rozdrolte kostku droždí, přidejte 2 lžíce hladké a 3 lžíce žitné mouky, 1 lžíci krupicového cukru a zalijte 300 mililitry vody.
Kváskový základ důkladně rozmíchejte metličkou a dejte na teplé místo. V našem případě k sálavému teplu od grilu, který pomůže kvásek nastartovat.
Postup krok za krokem |
Ideální teplota je alespoň 30 stupňů, kde ho nechte asi 20 minut. Hotový kvásek poznáte podle pěny, základ zdvojnásobí svůj objem.
Tři větší cibule nakrájejte na silnější kolečka, přidejte na ně trochu slunečnicového oleje a soli. Kolečka dejte na rozpálený gril a nechte je tam asi 5 minut. Na konci musí být lesklá a lehce křupavá, protože se ještě budou péct v chlebu. Po vyndání z grilu cibuli ještě pokrájejte na menší kousky.
V dalším kroku dokončete těsto na chleba. Do mísy s kváskem nasypte zbytek žitné a hladké mouky. Směs osolte, přilijte zbytek vody a dejte vymíchat do robota. Uhnětené těsto potom dejte na 40 až 50 minut kynout nejlépe opět k sálavému teplu z grilu.