www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Út, 03/27/2018 - 15:08

Velikonoce jsou velmi významným křesťanským svátkem, který je pro mnohé lidi důležitější, než Vánoce. Ať už patříte mezi ty, kteří Velikonoce příliš neprožívají, nebo si je naopak užíváte naplno, význam Velikonoc by měl znát každý z nás. Proč se tedy slaví?

Křesťané Velikonoce slaví jako slavnost ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A proč se tomuto svátku říká Velikonoce? Právě onu noc, kdy Ježíš vstal z mrtvých, označujeme jako Velkou noc - odtud Velikonoce. Původně se Velikonoce slavily pouze jeden den. Postupem čau se však Velikonoce začaly slavit již od Zeleného čtvrtka večerní mší Poslední večeře, pokračovaly Velkým Pátkem, dnem Kristova umučení, dále Bílou Sobotou, až do Velikonočního pondělí. Velikonoce jsou pohyblivý svátek. Připadají vždy na první neděli po prvním jarním úplňku po jarní rovnodennosti.

Velikonoce se však přenesly z církevní půdy i mezi nevěřící. Mezi nejčastější tradice se řadí:

 

  • pečení beránka - znamená obnovu života a jeho vítězství nad smrtí a symbolizuje památku Krista.
  • malování kraslic - kraslice jsou vedle beránka a kříže klasickým symbolem Velikonoc, symbolem začátku nového života, znovuzrození, symbolem zázraku, plodnosti a jara.
  • pomlázka - Mladí muži chodí o velikonočním pondělí spletenými mladými proutky mrskat děvčata. Šlehání přes hýždě mladí muži doplňují i o odříkávání různých koledních říkanek. Velikonoční mrskut má děvčatům předat část jarní svěžesti vrbového proutí.

 

Připravte se na pomlázku i u vás doma. Vyzkoušejte si upéct tradičního velikonočního beránka, který nesmí chybět na velikonoční tabuli:

 

Velikonoční beránek

Ingredience:

3 ks vejce

110 g cukr krupice

1 balíček vanilkový cukr

150 g polohrubá mouka

100 ml slunečnicový olej

5 g prášek do pečiva

1 ks citronová kůra

60 ml studená vod

Postup:

Předehřejte troubu na 170 stupňů. Vymažte a vysypte formu na beránka. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s cukry do pěny a míchejte cca 2 minuty. Přilijte olej a chvíli míchejte. Potom pomalu vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zamíchejte a vznikne vám tuhá hmota. K té přilijte vodu a přidejte citronovou kůru. Míchejte a přidejte sníh z bílků. Těsto vlijte do formy a rozetřete, dejte do předehřáté trouby a pečte cca 30-35 min. Nechte ho vychladnout a vyklopte z formy. Pak už stačí jen dát beránkovi červenou mašli okolo krku, jako oči dát dva kousky koření hřebíček a pak už jen mlsat. K přípravě těsta na beránka se vám bude hodit výkonný šlehač Orava SL-109, který má 5 rychlostí i funkci TURBO a vysoce výkonný motor. Můžete s ním míchat i šlehat s výměnnými nástavci na šlehání nebo s háky na míchání. Šlehač Orava SL-109 se hodí do každé kuchyně jako univerzální pomocník téměř pro každý druh pečení či vaření. Nástavce na šlehání jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli a lze je mýt v myčce nádobí.

 

Také by se vám doma hodil šlehač Orava SL-109? Může být váš za 399 Kč na www.orava.cz!

 

 

 

reklama: