Jak a kde vznikla čajová kultura? Ze kterých zemí se dnes nejvíce vyváží čaj nebo jaké země produkují opravdové čajové speciality? Přečtěte si následující článek a dozvíte se mnoho zajímavých podrobností ze světa čaje, které vám možná pomohou vybrat si ten správný čaj pro vás!
Čaj se k nám do Evropy začal přivážet z kolonií, ovšem samotná čajová kultura vznikla o mnoho stovek let dříve v Číně. Volně se čajovník vyskytoval také v Indii a dodnes obě tyto země platí za jedny z největších producentů čaje na světě. Po nich se následně pěstování čajovníku rozšířilo do asijských, afrických i amerických států.
A jaké země patří mezi čajovou špičku současnosti?
Je to Srí Lanka, Japonsko, Írán, Nepál, Argentina nebo Austrálie. Některé z nich si podrobněji představíme:
Nepál
Ač by se Vám to mohlo zdát divné, Nepál je jedním z kvalitních producentů černého čaje. Čaj se zde zpracovává stejnou metodou jako druh Darjeeling a podobný mu je i kvalitou, vzhledem a chutí. Čaje mají ve většině případů ovocnou, květovou nebo medovou chuť. Pěstují se zde i čaje zelené, ovšem jejich kvalita je mnohem nižší, než u čaje černého.
Srí Lanka
Ceylonský čaj, tedy čaj vyrobený na Srí Lance, je černý čaj s velmi jemnou citrusovou příchutí a je oblíbený hlavně díky vysoké kvalitě. Černý čaj se zde pěstuje na různých místech i nadmořských výškách, což výrazně ovlivní vlastnosti čaje. Čaj zde sbírají ženy třikrát do roka a rozděluje se do několika kategorií dle toho, do jaké země se čaj finálně exportuje. Do arabského světa putuje čaj s velkými listy, jemnější čaj je určen pro Evropu a Ameriku a ten nejkvalitnější a velmi jemný čaj se vyváží do Japonska a Hong Kongu.
Argentina
Naprostou jedničkou mezi čaji je v Argentině sypaný čaj s názvem Maté a čaj vyrobený z kůry stromu Lapacho. U obou těchto druhů čajů s velmi dobrými zdravotními účinky je Argentina největším vývozcem a jeho kvalita je opravdu vysoká. Roční spotřeba čaje Maté je v Argentině 5 kg na osobu, což je 4x více, než je tomu u kávy.
Japonsko
Pokud si přejete mít doma opravdu exkluzivní zelený čaj, zvolte ten, který je vyroben v Japonsku. Pěstuje se zde mnoho odrůd zeleného čaje a každý chutná a voní trochu jinak. Mezi nejoblíbenější patří druh Sencha, který má osvěžující a plnou chuť. Velmi ceněný je i japonský čaj Gyokuro. Téměř polovina produkce pochází z oblasti Shizuoka u úpatí hory Fuji. Japonci dokáží pít čaj ve společnosti dobrých přátel i několik hodin. Pití čaje zde má svůj řád, který se nemění už stovky let. Nesmí chybět konvička na čaj se šálkem ani bambusová odměrka či naběračka.