www.katedrala.cz


         
Vložil/a Antorr, Ne, 07/31/2011 - 09:13

Ořešák královský je vysoký, rozložitý a vzhledný strom. Pochází z dnešního Íránu, ale v současnosti roste v mírném pásmu prakticky po celém světě. Má dvojí zelenavé květy: samčí, které visí na větvích jako jehnědy, a samičí, které se seskupují na špičkách větví. Plod je zelený, tvarem a velikostí podobný švestce. Je velmi olejnatý, olej tvoří až 50 % jeho hmotnosti! Jádro je vrásčité – středověký mystik Jacob Böhme ve svém díle tvrdí, že vlašské ořechy podporují myšlení, protože vrásčité jádro připomíná mozek. Antická legenda říká, že vlašskými ořechy se živili bohové za svého pobytu na zemi. Odtud také pochází latinský název „Juglans“ nebo také „Jovis glans“, což v překladu znamená „Jupiterův ořech“. Rostlinný olej z vlašských ořechů Original ATOK (Junglans regia) patří mezi vysoce kvalitní oleje lisované za studena. Má zlatavou barvu, rafinovaný olej bývá světlejší. Tento olej je vhodný k ošetřování pokožky i jako potravinový doplněk k vnitřnímu užívání. Je jedním z nejbohatších zdrojů pro lidský organizmus velice důležité mastné kyseliny alfa-linolenové. Při použití na pokožku u oleje z vlašských ořechů oceníme jeho výjimečné zvláčňující účinky. Je oblíbený při masážích, protože má velmi příjemnou texturu a téměř vyvolává sametový pocit při doteku. Je dobře skluzný a hutnější – než se vsákne, nějakou dobu se drží na povrchu pokožky, což je ideální vlastnost právě pro masážní olej (masážní oleje). Pokožku tonizuje, vyživuje a regeneruje. Je proto velmi vhodný i pro suchou a stárnoucí pokožku. Přidává se také do kosmetických a masážních preparátů na zlepšení kvality vlasů a nehtů. Olej z vlašských ořechů je také velmi lahodným olejem pro kulinářské využití. Botanický název: Juglans regia Jeho příjemná ořechová vůně a chuť ho předurčují k použití do salátů, salátových zálivek a dalších pokrmů studené kuchyně. Pro zdraví se doporučuje jeho vnitřní užívání v množství jedné čajové lžičky 1–3x denně. Jeho pravidelná konzumace napomáhá snížit úroveň cholesterolu, riziko aterosklerózy a koronárního onemocnění srdce. Tento olej má také antioxidační účinky. Doporučuje se ke konzumaci obzvláště starším lidem a v období rekonvalescence. Protože olej z vlašských ořechů má vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, musí se skladovat velmi opatrně, nejlépe v tmavém skleněném obalu v lednici. Přírodní kosmetika Original Atok

reklama: