www.katedrala.cz


         
Vložil/a zmazanek, Út, 08/03/2010 - 16:20

Potraviny, která přichází do kontaktu se vzduchem, vyššími teplotami, vlhkostí podléhá zkáze, na které se vedle výše zmiňovaného podílí nemalou měrou hmyz, bakterie a plísně. Uložením potravin do vakua lze tuto zkázu odbourat. Používání vakuových baliček a sáčků prodlužuje životnost čerstvých potravin tím, že snižuje oxidaci a zamezuje bujení mikrobů.

Aby bylo zaručeno optimální uchování potravin a zajištěna bezchybná hygiena, je nutné řídit se určitými pravidly.

Při zpracování potravin musíme mít důkladně umyté ruce a očištěné všechno náčiní a povrchy, které budeme při manipulaci s potravinami a vakuovém balení používat. Doporučujeme používat při zacházení s potravinami rukavice.

Potraviny, které rychle podléhají zkáze, neponechávejme při pokojové teplotě po dlouhou dobu. Tyto potraviny vložíme do ledničky nebo mrazničky ihned po jejich zabalení. V ledničce nebo mrazničce pak udržujeme stálou teplotu.

Po zavakuování potravin je velice důležité, aby došlo k rychlému zchlazení na nízkou teplotu.

Potraviny, které byly původně uchovány v konzervách nebo byly vakuově balené již ve výrobně, lze po jejich otevření znovu vakuově zabalit. Opětovné vakuové zabalení taktéž umístěte do ledničky nebo mrazničky a zkonzumujte do data spotřeby uvedeného na originálním balení.

Nerozmrazujme potraviny ve vařící vodě nebo s použitím jiných zdrojů tepla (mikrovlnná trouba). Toto pravidlo se netýká při rozmrazování tekutin (polévky, šťávy, atd.)

Vakuové balení výrazně prodlužuje životnost sušených potravin, protože potraviny s vysokým obsahem tuku mají sklon žluknout při kontaktu s teplem nebo vzduchem. Použití vakuové baličky prodlužuje životnost potravin typu ořechy, mandle, kokosové ořechy a výrobky z obilovin. Tyto sušené potraviny skladujme na chladných a tmavých místech.

Vakuovým balením prodloužíme životnost čerstvého ovoce a zeleniny, jako například banánů, jablek, ale i brambor (pouze pokud byly před vakuovým balením oloupány).

Křehké a náchylné potraviny, např. ryby, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, musíme před vakuovým balením předmrazit a po zabalení uchovávat v mrazničce.

Zeleninu typu brokolice, květák a zelí musíme před použitím vakuové baličky povařit a zmrazit (zamezíme vylučování plynů) a až po té vakuovat.

Aby bylo zajištěno správné a bezpečné vakuové balení, používejme pouze originální vakuovací obaly, sáčky, nádoby a příslušenství a hlavní vakuové baličky jejichž širokou nabídku najdete na našich www.fortunes.cz a www.gps-navigace-shop.cz

reklama: