www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Pá, 09/03/2021 - 14:26

Kolagen je fibrózní (vláknitá) bílkovina. Jeden z nejdůležitějších stavebních prvků organismu tvořící důležitou součást šlach, kostí a pojivové tkáně. Vzhledem ke své pevnosti a nerozpustnosti hraje také kolagen důležitou roli coby vazebná bílkovina buněk a tkání.
Medicína také zná pojem kolagenní onemocnění. Jedná se buď o skutečné choroby kolagenu, nebo choroby postihující pojivovou tkáň. Onemocnění vlastního kolagenu bývají vzácná, obvykle mají dědičný charakter a jsou důsledkem defektní tvorby kolagenních vláken. K charakteristickým rysům onemocnění kolagenu patří tenká a ochablá kůže a zhoršené hojení ran. Další funkcí kolagenu je hydratace kůže a vlasů stejně jako výživa kostí, kloubů a zubů. Proto má
kolagen své čestné místo v kvalitních kosmetických přípravcích, krémech, maskách a sérech.

Kdy přicházíme o kolagen?

Do určitého věku si organismus kolagen vyrábí sám. Už po dovršení dvacátého roku života ale jeho produkce začíná klesat. Například kůže mezi dvacátým a třicátým rokem ztrácí procento kolagenu ročně. Ta pak začíná ochabovat, zdrsňovat a objevují se na ní první vrásky. K tomu se zřejmě přidají i ochabující svaly, méně flexibilní šlachy a bolesti kloubů. Pokud to je váš případ, měli byste začít kolagen tělu dodávat.

Kolagen v potravinách

Kolagen obsahuje celá řada potravin, především maso, tučné ryby a mořské plody. Stejně jako vejce, mléčné výrobky, listová zelenina, kokos a papája. Problémem je, že jejich konzumací si nemůžete být jisti, kolik kolagenu tělu vlastně dodáváte. Doporučená denní dávka se přitom pohybuje mezi 3 000 a 10 000 mg kolagenních peptidů denně.

Nejlepší kolagen je hydrolyzovaný

V tomto ohledu jsou tedy větší sázkou na jistotu kvalitní doplňky stravy, u nichž máte jistotu, jaké množství kolagenu tělu dodáváte. A ještě lepší než přírodní je hydrolyzovaný kolagen, který disponuje stejnými vlastnostmi jako kolagen přírodní, ale ve srovnání s ním se dobře rozpouští ve studené vodě a také je biologicky aktivnější a mnohem lépe se vstřebává.

reklama: