www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Út, 03/17/2015 - 04:54
Zima sice ještě nevzdala svou vládu, ale je již třeba myslet na to, až se bude moci rozjet tradiční zahradní párty. Bez chlazeného piva se rozhodně neobejdete. A zůstat u lahvového piva, stejně jako před rokem, rozhodně nedoporučují hned čtyři z pěti pivařů. Český člověk si přeci jen vychutná nejlépe své pivo, pokud je správně natočené a má ten správný říz, který mu zaručí optimální teplota.

Jak by mělo být pivo chladné

Znáte určitě všichni hlášku o správné teplotě piva ze sedmého schodu. Na osmém je už moc studené a na šestém teplé. To šlo však o chlazení lahvového piva. Pokud chcete chladit točené pivo, měli byste sud skladovat při teplotách 5 až 10 stupňů. Při načepování by pak mělo mít kolem sedmi stupňů celsia. To nedosáhnete bez výčepního zařízení, které bude obsahovat i chlazení na pivo. Pokud pořádáte například zahradní grilování častěji, je dobré investovat do koupi vlastního zařízení. Pokud chystáte ojedinělou párty na které chcete čepovat pivo, můžete využít půjčovnu pivních chlazení. Nestojí to velké peníze. Na víkend vás to přijde okolo 600 korun.

Druhy pivního chlazení

Pořídit si můžete výčepní zařízení se vzduchovým kompresorem, nebo bezChlazení piva vzduchového kompresoru. V tom prvním případě se nemusíte o nic starat, jen k výčepnímu zařízení připojíte sud a můžete začít čepovat., Ve druhém případě musíte zajistit natlakování například kompresorem, nebo plynem. Při výběru byste měli také myslet na to jak velkou párty chcete pořádat. U každého výčepního zařízení je udáváno číslo. To znamená, kolik jste schopni vytočit litrů za hodinu. Ty s nejmenší kapacitou chlazení piva mají kolem 20 litrů za hodinu.

Je cena vlastního chlazení na pivo vysoká?

Není náhoda, že některé hospody ztrácejí své štamgasty a ti se raděj scházejí u někoho na zahradě, kdo právě disponuje vlastním výčepním zařízením. Cena točeného piva totiž stále stoupá a tak se dá takto výrazně ušetřit. „Chodili jsme dvakrát týdně s kámošema na takzvaný kroužek do hospody. Dali jsme si vždy tak 4 piva, poklábosili a šli domů. Pivo nám tak zdražili a tak jsme si už dávali jen dvě. To však nebylo ono. Pak Karel dostal nápad a pořídili jsme si jedno výčepní zařízení s chlazením a dali si ho do sklepa paneláku. Od té doby až nechodíme na kroužek do hospody, ale do sklepa. Složíme se vždy na jeden soudek a ten společně vypijeme,“ prozradil nám náruživý pivař Franta z Pardubic. Investice do vlastního minivýčepu se jim prý vrátila asi za půl roku.

Výčepní zařízení

reklama: