www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, St, 04/17/2019 - 23:11

V nápojovém lístku žádné kavárny nesmí chybět kvalitní espresso. Právě tento oblíbený nápoj zná prakticky celý svět, a to nejen proto, že tvoří základ pro další kávové nápoje, jako je cappuccino, caffe latte nebo americano. Jak ale poznat a vykouzlit to skutečně pravé a nefalšované?

Pravé a nefalšované je jen jedno

Poprvé se espresso objevilo v 19. století se vznikem prvních espresso strojů. Samotný název pochází z Itálie, v našich krajích se často můžeme setkat se zkomoleninami typu presso či expresso. Avšak pravé espresso je jenom jedno a má jasně dané parametry, díky nimž nejvíce vyniknou všechny jeho chuťové nuance.

Co mu nesmí chybět

Pojmem espresso označujeme nápoj o objemu 20-30 mililitrů, který se připravuje pod tlakem 9 barů ze 7-9 gramů mleté kávy. Extrakce trvá 20-30 vteřin, po delší době káva ztrácí chuť i vůni, teplota vody se pohybuje okolo 90 stupňů, nesmí se vařit. Pokud tyto parametry nedodržíte, jen stěží dosáhnete opravdu dokonalého nápoje. A jak takové perfektně připravené espresso poznáte? Jednoduše – plesat totiž začnou všechny vaše smysly. Charakterizuje ho hořkosladké aroma, hustá oříšková pěna, jemná, nasládlá a vyvážená chuť. Po jeho vypití vám v ústech zůstane příjemný pocit.

Kvalitní surovina je základ

K dalším důležitým faktorům patří rovněž kvalita dané suroviny, nejčastěji se k jeho přípravě používá jednodruhová arabika. Zrnková káva musí být pražená šetrně, jedině tak si zachová své specifické vlastnosti. Podstatnou úlohu sehrává také hrubost mletí kávových zrn, měla by být jemně namletá, ale ne prášková, mohla by se totiž přepalovat.

Šikovný přístroj pomůže

Chybět nesmí kvalitní kávovar. Neznamená to však, že si hned musíte pořizovat drahý a profesionální přístroj. Klidně můžete sáhnout po jednodušších mašinkách, které splní dané parametry, jež jsou pro přípravu potřeba. Ony samy o sobě vám však perfektní výsledek nezaručí, alfou a omegou je jejich čistota. Proto se o ně důkladně starejte a po každém použití je dobře očistěte. Svůj oblíbený nápoj servírujte v malém předehřátém šálku s tlustými stěnami a podávejte k němu také skleničku vody na zapití. A pak už si jen vychutnávejte dokonalost tohoto moku každým douškem!

reklama: