www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, St, 03/16/2022 - 22:08
Ostří kuchyňských nožů má určitou životnost, kterou člověk může významně prodloužit svým zacházením s nožem. Například, aby se nůž nepovaloval v šuplíku, ve kterém dochází k jeho tření a tupění o další předměty. Krájet s nožem ideálně na kvalitním dřevěném prkénku, a nikoliv na v dnešní době poměrně populárním, ale k ostří velmi destruktivním skleněném prkénku.

Kdy ostřit a kdy brousit nůž

Ostření nožů se provádí mnohem častěji nežli broušení. Kuchyňský nůž se má ostřit v případě, že ostří je po nějaké době běžného používání „tupější“. K tomu se používají ocílky. Kvalitní ocílky jsou vyrobeny z uhlíkové oceli a prémiové mají navíc diamantový povrch. Při ostření na ocílce pod správným úhlem vrátíte noži poměrně snadno pár pohyby znovu správnou ostrost. Broušení nožů se provádí v případě, že ostří je již v horším stavu a vyžaduje větší zásah. V extrémních případech můžete broušením odstranit stávající poškozené ostří nože, a pak vybrousit zcela nové.

Ostří nože před broušením

Ostří nože po broušení

Výběr brousícího kamene

K broušení kuchyňských nožů se v domácích podmínkách nejčastěji využívá brousící kámen, pro jeho snadné využití a nenáročnost. Brousící kámen může být jednostranný či oboustranný. Důležité je u něj uvedené číslo zrnitosti. Obecně čím je číslo zrnitosti nižší, tak se daný kámen nebo jeho strana využívá pro prvotní hrubé broušení, s cílem odstranit větší množství nežádoucího materiálu z čepele nože. Pro závěrečné jemné broušení se využívají kameny s vyšším číslem zrnitosti, například pro závěrečné broušení nože, u kterého chcete ostří jako břitva, lze využít brousící kámen se zrnitostí 6000.

Správný úhel broušení je základ

Při broušení kuchyňských nožů je naprosto zásadní udržet správný úhel. Například běžné evropské kuchyňské nože z nerezové oceli se brousí pod úhlem 20°, naopak asijské kuchyňské nože s japonským stylem ostří se brousí pod úhlem 15°. Udržet stejný úhel po celou dobu broušení není nic snadného, zvláště pro nezkušené uživatele, proto doporučujeme vybírat brousící kámen s vodící lištou, která za vás udržuje správný úhel.
 

Jaké brousící kameny doporučujeme?

Můžeme doporučit oboustranný brousící kámen se zrnitostí 1000 a 6000 s vodící lištou na úhel 15° od čínského výrobce nožů XinZuo. Výroba nožů i příslušenství k jejich broušení probíhá v čínském městě Yangjiang, ve kterém si nožířské umění předávají mistři nožíři z generace na generaci. Nakupovat je můžete v tuzemském internetovém obchodě www.xinzuo.cz, který má certifikát Zlaté ověřeno od Heureka.cz. Mezi výhody nákupu na XinZuo patří: 3letá záruka, doprava zdarma a 30dní na vrácení.
 

reklama: