www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Út, 06/01/2021 - 19:17

Pití kávy snižuje riziko vzniku velmi závažných onemocnění, protože je významným zdrojem antioxidantů. Na internetu však najdeme spoustu protiřečících si tvrzení o tom, zda je zrnková káva bez kofeinu zdravější než ta běžná. Řekneme si, jak tomu ve skutečnosti je a dozvíme se, jak se káva bez kofeinu vyrábí.

Jak se z kávy odstraňuje kofein?

Evropský proces

Při této metodě se ještě zelená kávová zrna promývají ve vodě, dokud se nerozevřou. Poté se použije organické rozpouštědlo jako je metylenchlorid k odstranění kofeinu.

Jelikož se jedná o chemický proces, mnoho lidí má obavy z vedlejších účinků pití této bezkofeinové kávy. Navíc v některých případech lze cítit i slabou chemickou příchuť.

Švýcarský vodní proces

Tento proces využívá horkou vodu, páru a filtry s aktivním uhlíkem, takže se nepoužívají žádné chemikálie. Na druhou stranu může káva při této metodě ztratit část svého aroma a olejů.

Ani jedna metoda kávu nezbaví kofeinu úplně, ale zhruba na 97 %.

Kofein je nejrozšířenější stimulant na světě.Nenajdeme hopouze v kávě, ale i v pytlíkových a sypaných čajích, energetických nápojích a některých rostlinách.

Jaké jsou zdravotní benefity kávy a kávy bez kofeinu?

Jak už bylo řečeno v úvodu, káva obsahuje řadu antioxidantů, které napomáhají k prevenci vzniku onemocnění jako jsou rakovina, srdeční choroby nebo cukrovka 2. typu.

Hlavním důvodem, proč však tolik lidí pije denně kávu je její vlastnost stimulovat nervový systém. Pro ty, kteří jsou na kofein citliví je tohle naopak důvod, proč si kávu nemohou dopřát. Bezkofeinová káva je tak skvělou alternativou, má však stejné zdravotní výhody jako ta klasická?

Podle dostupných studií se ukazuje, že káva bez kofeinu má téměř stejné množství antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek jako běžná káva. Množství je jen o něco nižší kvůli procesu odstraňování kofeinu.

Jednou z výhod bezkofeinové kávy je to, že nezpůsobuje pálení žáhy, jak tomu může být u té klasické.

O bezkofeinové kávě sice neexistuje tolik studií jako o té klasické, ale podle všeho se její zdravotní benefity nijak výrazně neliší od běžné kávy. Proto i ti s citlivostí na kofein nebo těhotné ženy si mohou ve volných chvílích dopřát horký šálek například se sušenkami ke kávě.

reklama: