www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Pá, 07/31/2020 - 00:58

Pro mnoho z nás začíná den stejně, musíme si dát kávu. Připraví nás na dlouhý den, probere a povzbudí a ráno si bez ní zkrátka neumíme představit. Kde ale lidé kávu vzali?

Dlouhá cesta

Už kolem roku 525 našeho století byla káva objevena v Etiopii, je tak s námi už skoro 1500 let. Její podoba i způsob konzumace se samozřejmě časem vyvíjeli, začátky neměla vůbec snadné. Po jejím objevu se konzumovala syrová, nápoj z ní tak byl chuťově vzdálený tomu, co pijeme dnes. Ani to ale neodradilo pěstitele a už o 50 let po jejím objevu se káva pěstovala v Jemenu. Archeologické nálezy potvrdily, že kolem roku 800 už ji v Emirátech pražili a chuť kávy se tak začala podobat té dnešní. A také si získávala svou oblibu, kolem roku 1000 už v Arábii vznikaly první kávové plantáže. Cestu do Evropy ale byla ještě dlouho uzavřena, tam se dostala až začátkem 16. století, o to větší ale byla její popularita. První kavárna v Evropě byla otevřena v roce 1645 v italských Benátkách, v Praze pak v roce 1714. Poté už se káva stala oblíbenou po celém světě a vznikala další a další místa pro její pěstování.

Rychlé zpracování

Káva měla cestu ke své popularitě tak trochu klikatou, o to víc ji ale dnes máme rádi. Navíc už jen přijdeme ke kávovaru nebo varné konvici, zmáčkneme nějaké tlačítko a za pár okamžiků máme kávu podle své chuti, a to, co je předtím, moc neznáme. Zelená kávová zrna se usuší a upraží, následně umelou nebo zůstanou vcelku až do chvíle, kdy je chceme použít. Spolu s horkou vodou pak získáme lahodný nápoj s obsahem kofeinu, který nás umí probrat i povzbudit během dne. Do zpracování vstoupily nové technologie, přeprava potrubím i moderní stroje, což pomáhá k rychlejšímu zpracování kávy. Pouze sběr se stále dělá ručně, aby nedošlo k poškození křehkých plodů a byla zachována jejich kvalita. Po upražení se káva dostane potrubím do obalů, protože tento typ přepravy je nejrychlejší a nejvýhodnější. Práci v balírnách tak zajistí potrubní systémy, které rozvedou a přepraví kávu do expedičních středisek. Pak se zabalí a připraví na distribuci do celého světa. Ruční prací by nikdy nebylo možné zpracovat tuny kávových zrn ve zlomku času, jak to umí stroje.

Když si představíme, že by se celý proces zpracování kávy měl dělat ručně, nejspíš by tento oblíbený nápoj byl na příděl nebo velmi drahý.

 

reklama: