www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, St, 12/19/2018 - 22:32

Chladné zimní dny jsou tady, a tak každý z nás hledá nejrůznější způsoby, jak zahřát svůj prokřehlý organismus. Ideálním řešením jsou horké nápoje, které udělají dobře na těle a potěší i chuťové pohárky. Už jste slyšeli o zimních kávách? Jejich nedílnou součást tvoří různé druhy koření, nejčastěji se jedná o badyán, hřebíček nebo jalovec. Často bývají také říznuté kapkou alkoholu.

Irská káva

Irskou kávu najdeme na nápojovém lístku snad v každém podniku. Ne vždy má však s tou pravou irskou mnoho společného. Připravte si ji proto sami doma podle poctivého receptu. Tři až čtyři centilitry irské whisky prohřejte s třtinovým cukrem a nalijte do sklenice. Do ní pak přidejte čerstvěfiltrovanou kávu, kterou připravíte ve frenchpressu, moka kávovaru, překapávači či chemexu. Pak už jen zalijte vyšlehanou polotekutou smetanou, nemíchejte a podávejte horké.

Alžírská káva

Také alžírská káva se u nás už poměrně zabydlela. Připravuje se z vaječného koňaku, filtrované kávy, můžete ale použít i kávu z kávovaru, a šlehačky. Postup je jednoduchý. Do kávové sklenky nalijte vaječný likér, nejlépe chutná ten domácí, a po lžičkách přidávejte hotovou kávu. Nahoru pak přijde šlehačková čepice, kterou můžete ještě „vyšperkovat“ tím, že ji posypete moučkovým cukrem, kakaem, nastrouhanou čokoládou nebo přelijete vaječným likérem.

Mexická káva

S mexickou kávou už je to v našich končinách horší, protože tady patří k méně známým nápojům. Narazit na kavárnu, kde ji podávají, je přímo nadlidský úkol. Přitom by byla škoda se o chuť tohoto skvělého nápoje ochudit, připravte si ho proto sami. Mezi dvě hlavní ingredience, bez kterých se neobejdete, patří kávový likér a Tequily. Pak už budete potřebovat jen silnou mletou kávu a vanilkovou zmrzlinu. Do kávy nalijte 30 ml likéru a 30 ml Tequily, promíchejte a nakonec přidejte velkou lžíci vanilkové, napůl rozpuštěné zmrzliny. A pak už jen vychutnávejte!

reklama: