www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Čt, 11/28/2019 - 11:29

Crisco je slavnou značkou tukového průmyslu. V Americe se jen stěží najde někdo, kdo ji nezná. Firma vyrábí oleje, ale i ztužené tuky, mezi nimiž nejznámějším je právě tuk na pečení – Crisco Shortening. Své uplatnění ale nachází i při vaření. Proč je tento tuk považován za skutečného krále mezi tuky?

Zdravý ztužený tuk

Při mediální masáži o škodlivosti sójových produktů a palmového oleje se možná podivíte, jak může být tento tuk takovou modlou. Ale odborníci, kuchaři i pekaři, ale rovněž skuteční specialisté na výživu, vás velice rychle vyvedou z omylu. Crisco Shortening je složen ze ztužených rostlinných tuků – ze sójového a palmového oleje. A právě to dává tomuto tuku na pečení vlastnosti, díky kterým je naprosto nepostradatelným. Má skutečně široké uplatnění při pečení. Ať již chcete nadýchané buchty, křupavé sušenky nebo křehký korpus. Uděláte z něj dokonalé polevy, pro které je máslo nevhodné. Při vaření je skvělý na krémové polévky, omáčky, dresingy i dipy.

Svým složením dokonce nejde ani proti moderním poznatkům v oblasti zdravého stravování. Neobsahuje vůbec žádné hydrogenované trans tuky, o kterých je prokázáno, že škodí zdraví a podílí se nejen na vzniku cévních a kardiovaskulárních onemocnění, ale jsou dokonce podezřelé, pokud jde o nádorová onemocnění. Crisco Shortening má dobré složení i pokud jde o obsah nenasycených tuků. Má jich o 50 % méně než máslo. Rozhodně tedy nepatří mezi ty ztužené tuky, kterých bychom se ve výživě měli obávat.

Crisco Shortening si vás získá i jako tajemná pomůcka cukrářů

Tuk Crisco Shortening umí dokonce, pokud jde o cukrařinu a pečení, i pár téměř kouzelnických triků. Jeden z nich využijete možná už za pár dnů při vánočním pečení cukroví. U toho se neobejdeme bez vykrajovátek a formiček. Radost z dokonalosti a z práce, která nám jde o ruky, umí pokazit, když se nám těsto lepí na vykrajovátka. Zkuste trik profi pekařů. Namažte vykrajovátka tukem Crisco a problému se v podstatě obratem zbavíte.

Chystáte na oslavu dort, jež budete potažen fondánem, marcipánem nebo jinou potahovací hmotou, kterou je nutné nejdříve rozválet? Mnohdy je to nemožná a těsto se nám drolí. Nepružnému a drolícímu se fondánu pomůže špetka Crisco Shortening. Pokud jej použijeme na podložku, zabrání zas tomu, aby se nám potahovací hmota nepřilepila a dala se snadno přenést na dort.

reklama: