www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Po, 10/29/2018 - 10:27

Jak skladujeme potraviny a jak s nimi zacházíme při přepravě, má velký vliv na jejich kvalitu, chuť i zdravotní nezávadnost. A o mléčných výrobcích, které po celou dobu zrají, to platí dvojnásob. Zajímá vás, jak zajistit, aby nedošlo k jejich znehodnocení?

Doma v lednici

Ideálním místem pro skladování sýrů kupodivu není lednice, ale pěkně vlhký, tmavý a chladný sklep. Většina sýrů má totiž nejraději teplotu v rozmezí +8 až +12 °C a až 90% vlhkost. Bohužel většina z nás podobnou místnost k dispozici nemá, musíme se tedy spokojit s lednicí. Pamatujte si proto, že na jejím spodku je větší zima, a skladujte sýry nahoře. Co se týče trvanlivosti, platí jasné pravidlo: čím tvrdší sýr, tím déle vám v lednici vydrží. Trvanlivost sýra se dále prodlouží, koupíte-li ho v blocích, nikoliv krájený.

Ve skladu

Při dlouhodobém skladování potravin se zohledňují především čtyři kritéria: teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, způsob skladování a čistota skladových prostor. Jak už jsme si uvedli, u sýrů se teplota vzduchu pohybuje okolo 8 °C, pro mléko, smetanu a sterilizací ošetřené mléčné výrobky je pak vhodná teplota až do 24 °C. Sušené mléčné výrobky dále vyžadují relativní vlhkost vzduchu nižší než 70 %.

Při přepravě

Pro přepravu sýrů a jiných mléčných výrobků jsou ideální plastové přepravky a boxy, které se vyrábí speciálně pro potravinářské účely. Nejenže dokážou zajistit bezpečnost potravin při přepravě a nenaruší jejich vlastnosti ani čerstvost, ale navíc se s nimi opravdu snadno zachází. Nejsou těžké, což usnadňuje manipulaci, snadno je vymyjete a díky stohovatelnosti bedýnek se zvýší stabilita při přepravě a naopak sníží nároky na prostor. Vyrábí se z maximálně odolného a recyklovatelného polyetylenu. Pro mléko a další tekutiny jsou pak ideální speciálně navržené IBC kontejnery, které je dokážou uchovat zcela bezpečně a hygienicky. Skládají se z vnitřního vaku, který se naplní produktem, a ochranného obalu, jenž při přepravě zajistí bezpečnost a po vyprázdnění lze jednoduše složit, aby se ušetřil prostor.

Odborníci nejen na přepravu a skladování potravin

Leaderem na poli produktů určených pro skladování a přepravu potravin je celosvětově působící společnost Schoeller Allibert. Díky dlouholetým zkušenostem vyvíjí přepravní boxy dokonale uzpůsobené pro kontakt s potravinami, hygenické, prodyšné a s dostatečnou ventilací. Stohovací sloupky zavbraňují tomu, aby se přepravky dotýkaly, a přitom zajišťují stabilitu. Přepravky jsou k dispozici v 5 unikátních designech dle typu a velikosti sýrů a normalizovány pro skladování na euro paletách. A pro zvýšenou bezpečnost zboží je nyní k dispozici také tracking systém se zabudovanými RFID tagy a čárovými kódy.

 

skladování mléčných výrobků

reklama: