www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Čt, 08/29/2019 - 09:13

Současný trh práce řeší zásadní problém – nejsou lidi. A platí to ve všech oborech, včetně gastronomie. Nedostatek zaměstnanců se týká číšníků, kuchařů a v neposlední řadě i barmanů. Součástí téměř každé restaurace je dnes totiž barový pult. Jenže, jak za něj najít a udržet tam kvalitního barmana?

Kde hledat

Profese barmana získává čím dál větší prestiž. Po tom vhodném, který bude umět víc než jen míchat drinky, zapátrejte nejen prostřednictvím klasických inzerátů, ale i na sociálních sítích, právě tady se totiž seskupuje nejvíc lidí. Poohlédnout se můžete také u konkurence. Velkou sílu pak mají doporučení – třeba od stávajících zaměstnanců.

Víc než „pingl“

Barman rozhodně není jen ten, kdo slepě přijímá objednávky. I když se to na první pohled nezdá, jedná se o práci, která je náročná po psychické i fyzické stránce. Disponovat by měl znalostmi ohledně přípravy velkého množství míchaných nealkoholických i alkoholických drinků. Vlastní by mu měla být šikovnost a také kreativita, díky níž dovede vytvářet své vlastní receptury. Aby neusnul na vavřínech, musí se neustále vzdělávat a sledovat aktuální trendy. Tento obor se totiž pořád vyvíjí.

V hlavní roli host

Práce je hodně o lidech. Barman totiž zároveň funguje jako psycholog, dělá hostovi společnost, vytváří mu atmosféru, ve které se cítí příjemně. Zabavit by ho měl umět i při samotné přípravě nápoje, zde se uplatní jeho nápaditost a kreativita. Čím lépe dovede komunikovat, naslouchat a číst mezi řádky, tím větší klientelu sbírá a tím raději se za ním lidé vrací.

Bez vybavení to nepůjde

Každý barman potřebuje ke své práci ty správné podmínky, tedy barmanské vybavení. Nástrojem číslo jedna je bezpochyby šejkr, který promíchá těžko smísitelné suroviny, jako vejce, smetanu nebo likéry. Neobejde se ani bez míchací sklenice, barové lžičky a výrobníku ledu. Drink bez ledu totiž jako by ani nebyl drink. Chybět nesmí ani barová myčka sklenic, perfektní čistota je totiž základ a při servírování sehrává nezanedbatelný podíl na celkovém výsledku. Své čestné místo by pak na baru měla zabírat také chladicí vitrína, která uchová nápoje v ideálních podmínkách, a zároveň poslouží i k prezentaci. Na kvalitním vybavením ani na čerstvých surovinách rozhodně nešetřete, úspěch bývá totiž často skrytý právě v těchto detailech.

reklama: