Mnoho profesí lze bez potíží vykonávat i v civilním oblečení. Dobrým příkladem jsou třeba učitelé, úředníci či programátoři. Na druhou stranu ale existuje celá řada povolání, s nimiž se pojí i speciální oděvy. Nejinak je tomu i u profesionálních kuchařů.
Rondon
Práce kuchaře nepatří mezi ty nejjednodušší. I v malých provozech je potřeba se otáčet od rána do večera. Kuchyně navíc nepatří mezi nejbezpečnější místa na světě. Je snadné se zde zranit o plotnu, horký hrnec nebo třeba ostrý nůž. I z tohoto důvodu je nezbytné, aby měl kuchař vhodné oblečení, jehož základem je například rondon.
Kuchařský rondon je v podstatě vesta či košile, která na rozdíl třeba o běžného trička kuchaře nejen reprezentuje, ale rovněž i chrání. Jak již bylo řečeno výše, kuchyně je docela nebezpečným místem, a proto jsou rondony vyráběny z velmi odolných materiálů.
Kuchařský rondon se dá koupit ve dvou základní verzích, a sice s krátkým a dlouhým rukávem. Rondony s krátkým rukávem jsou vhodné pro letní měsíce, zatímco modely s dlouhým rukávem se běžně nosívají po zbytek roku.
Kalhoty
Kuchaři samozřejmě nemohou po pracovišti chodit pouze v trenýrkách. Proto používají kalhoty.
Ty jsou podobně jako rondony vyrobeny z velmi odolných látek, jež jsou ovšem navíc ještě poměrně vzdušné. Přeci jen v kuchyni se člověk hodně potí a vzdušnost zajišťuje kuchaři vyšší komfort.
I kuchařské kalhoty se běžně dají koupit ve dvou variacích. Existují letní typy s krátkými nohavicemi i celoroční modely s nohavicemi dlouhými.
Čepice
Součástí standardního kuchařského oblečení je rovněž i čepice. Jejím primárním účelem je bránit padání vlasů do jídla. Jedná se však i o módní záležitost. Proto se kuchařské čepice nevyrábí pouze v jednom stylu. Čepice může mít podobu podlouhlého komínu, baretu či lodičky.