www.katedrala.cz


         
Vložil/a Krčál Jaroslav, Út, 11/26/2019 - 12:24

Čaj patří hned po vodě k nejčastějším nápojům, kterým lidé do organismu doplňují tolik potřebné tekutiny. Avšak i s ním se pojí celá řada mýtů, kterým věříme. Je na nich vůbec něco pravdy nebo už konečně nastal čas, abychom všem těmto bludům přestali věřit?

Čaj neumí dostatečně povzbudit

Potřebují-li lidé povzbudit, neomylně míří ke kávovaru. Káva je totiž díky obsahu kofeinu známý životabudič. Avšak vysokým množstvím této látky se pyšní i čaje. Thein, který se v nich nachází, přináší sice pomalejší, ale za to trvalejší efekt. Skvělými povzbuzovacími účinky se pyšní především černý čaj, zdatně mu však konkuruje také zelený, bílý či žlutý.

Čaj můžete pít od rána do večera

O prospěšných účincích kvalitního sypaného čaje dnes už nikdo nepochybuje. Bylo vědecky prokázáno, že na lidský organismus působí doslova blahodárně. Avšak s konzumací tzv. pravých čajů byste to neměli přehánět. Kvůli vysokému přísunu kofeinu si totiž můžete zadělat na migrénu, bušení srdce i psychické výkyvy. Dvojnásob opatrní by pak měli být především lidé s vysokým krevním tlakem. Do pitného režimu proto zařaďte i jiné tekutiny, za vyzkoušení rozhodně stojí tzv. čaje nečaje, kam řadíme třeba ovocné čaje, rooibos nebo maté. Nepochází totiž z čajovníku, ale z listů, kořenů či plodů jiných rostlin.

Bylinky neublíží

Na bylinkové čaje nedaly dopustit už naše babičky, které jimi léčily nejrůznější neduhy. Bylinky jsou sice k našemu tělu šetrné, ale mohou i uškodit, a to pokud si jich dopřáváte velké množství. Obsahují totiž přírodní toxické látky, které při nezřízené konzumaci napáchají pořádnou neplechu. Proto je střídejte, dodržujte pravidelné pauzy mezi kúrami a především kupujte kvalitní čaje od prověřených výrobců, u kterých jasně víte, co pijete.

Med do čaje nepatří

Při nachlazení a virózách mnozí z nás jako první lék volí zázvorový čaj s medem. Právě o medu ale koluje další mýtus, a sice že do horkého nápoje nepatří, protože v něm ztrácí vitamíny. Běžně připravený čaj ale mívá teplotu okolo osmdesáti stupňů, která navíc přidáním medu a mícháním ještě o něco klesne. Teplotní zátěž tak rozhodně není taková, aby způsobila znehodnocení v medu prospěšných látek. S klidným svědomím si tedy váš šálek oslaďte!

reklama: